Маратонът на четенето стартира и в Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Вчера и днес в детския отдел на библиотеката при читалище „Развитие” библиотекарите посрещнаха първокласниците от двете основни училища в града: ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с класни ръководители г-жа Мария Райчева и г-жа Павлина Мартинова; ОУ „Св. Паисий Хилендарски” с класни ръководители г-н Пеев, г-жа Пеева и г-жа Шехпазова.

Поводът бе стартът на маратонът на четенето в Елхово, който е организиран от библиотеката при читалището със съдействието на Община Елхово и ще продължи до 23 април. Гост на откриването бе г-жа Живка Кафеджиева – зам. кмет на община Елхово, която поздрави първолаците и им пожела да бъдат здрави и изключително активни в търсенето на знания.
Децата разгледаха детския отдел , запознаха се с правилата на книжката, научиха се как лесно да откриват желаната приказка, разказ или роман , без да се лутат из многобройните рафтове, разбраха след колко време трябва да върната заетата книжка и най – важното – как да опазят книгата. Библиотекарите показаха нагледно различните варианти за четене – на книжен и електронен носител. За тази цел децата разгледаха и информационния център към библиотеката, в който от компютрите направиха верижно четене на приказката „Къщичка под снега” от Емилиян Станев и така показаха, че вече могат да четат.

В тази възраст малчуганите са любители на енциклопедиите, увлекателните разкази, веселите истории и най – вече на приказките.

Днес на книжния пазар има голямо разнообразие от детски книжки, които обаче са доста скъпи и не всеки може да има в къщи. И тук на помощ отново идва библиотеката, която помага не само на учениците. Тя може да задоволи интереса на малки и големи с разнообразния си многохиляден фонд.
В края на първата си визита в библиотеката децата получиха бонбони и разделители за спомен. Тръгнаха си с обещанието, че ще бъдат редовни читатели и няма да пропускат нито ден, без да прочетат поне страничка от интересна книжка.

С откриването на маратона бе поставено и началото на ежегодното състезание между първокласниците от двете основни училища в града за „Най – четящ клас”, чиито резултати ще бъдат обявени в края на лятната ваканция.[nggallery id=“436″]


Статията е публикувана на 20 април 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА