Завърши шестото издание на фолклорен фестивал „Тунджа пее и танцува“ 2023 (+Протокол с наградените участници)

Публикувано преди 11 месеца  |  Общество

В продължение на два дни – 26 и  27 май, в Елхово се проведе петото издание на фестивала „Тунджа пее и танцува“ 2023, под почетния патронаж на кмета на община Елхово г-н Петър Киров. Невероятно трудно е  да се опишат  с думи изключителната емоция и вдъхновяващото усещане, които предизвиква фолклорният ни фестивал.  Една отколешна легенда възкръснала преди шест години за нов живот, един символ засия с нова светлина и легендарният фолклорен фестивал се прероди в голям Събор на народното творчество. Този голям празник събира все повече и повече участници от различни краища на България, които сътворяват зрелищен спектакъл, примесен с магията на нашенския фолклор, изправящ на крака публиката. Тази година близо 1 400 участника, любители на песенното и танцово изкуство, много колективи и още десетки индивидуални певци и музиканти се изявиха на сцената във фестивалния ден. Талантът на малки и големи беше оценяван от жури в състав: председател – Ташо Барулов – композитор, диригент и преподавател; Мая Тодорова –хореограф и  възпитаник на ФА „Тракия“ гр. Пловдив със специалност хореографска педагогика и режисура; Костадин Михайлов – народен певец от Странджанската фолклорна област и нестинар. Мисията на фолклорния ни фестивал е съхраняване на българските песни и танци – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната култура, популяризиране на изворния фолклор по поречието на река Тунджа и фолклорните области – Странджа и Тракия. Фолклорът е магия, която пази българското вече хилядолетия, Тя е съхранила в сърцето ни този трепет, който усещаме, когато чуем звука на гайда. Тази магия не може да бъде описана – тя трябва да се види, усети и преживее. Затова и волята та Община Елхово и НЧ „Развитие – 1893“ да организират година след година, неуморно, търпеливо и с огромно желание и ентусиазъм, този празник заслужава признателност.

Първият фестивален ден стартира на централния площад, но дъждовното време накара организаторите да се преместят и конкурсната програма продължи в салона на читалище „Развитие“. С прекрасен концерт певците, танцьорите и музикантите от Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен завърши първия ден от Фолклорен фестивал „Тунджа пее и танцува“. Жители и гости на града се радваха на великолепни изпълнения и танци и подариха аплодисментите си на артистите от ансамбъла, както и на стотиците участници от програмата на шестия фестивал в град Елхово. Изви се и традиционното фестивално хоро.

В съботния ден, централният площад бе изпълнени със стотици хора, които наблюдаваха с интерес случващото се на сцената. Наслаждаваха се на пъстри носии, невероятна игра, прекрасни мелодии и изключителни  гласове. Всички участници получиха грамоти за участие , а отличените и парични награди осигурени от Община Елхово.


ПРОТОКОЛ С НАГРАДЕНИТЕ УЧАСТНИЦИ


Пълен видеозапис ден 1


Пълен видеозапис ден 2


Фоторепортаж ден 1


Фоторепортаж ден 2


Статията е публикувана на 29 май 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА