В Елхово се провежда обучение на млади пчелари

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Днес 8.05.2012 година в малката зала на читалище „Развитие”, гр. Елхово, се проведе поредната сесия от проект за обучение на млади пчелари. Интересът към пчеларството от младите хора в общината е голям, а професионално подготвените хора за тази специфична дейност не са много. Организатори са Пчеларското дружество в града ни. Лектор на срещата бе инж. Гели Цонев от София. Организатор на провелата се среща е пчеларско дружество „АПИС” – Ямбол, чийто представител бе г-н Г. Бодуров.

Читалище „Развитие” осигури мястото за провеждане. Обучението е започнало от есента на 2011 година и продължава да предизвиква интерес сред пчеларите, тъй като пчеларството е традиционно за района ни.

Акценти на провелата се среща бяха, че третираните с ГМО растения отделят токсини, а това влияе пагубно върху пчелите и тяхната нервна система. Пчелите губят ориентация. Инж. Цонев сподели, че сме на път да изгубим единственото насекомо на Земята, което възпроизвежда средата, в която живее самото то. На пчеларите им бе напомнено, че не е желателно да се внасят пчелни майки от други страни – не защото чуждите пчели са по – лоши или по – добри, а защото не се знае какви болести се вкарват с тях. Генетичен материал, който веднъж е вкаран у нас, няма как да се отстрани по нататък.

В края на срещата бе припомнено едно твърдение на Айнщайн, че ако изчезнат пчелите от лицето на Земята – само след четири години ще изчезне и животът от нея, защото пчелите са основните „опрашвачи“ на Земята.[nggallery id=“470″]


Статията е публикувана на 8 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА