Състезание на тема „Математиката – полезна и забавна” в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Днес се проведе поредното мероприятие по повод празничната седмица в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” гр. Елхово. Точно 17:00 часа в кабинета по физика се проведе състезание на тема „Математиката – полезна и забавна”. Събитието бе уважено от г-жа Тинка Атанасова – директор на училището, г-н Пенко Ханджиев – пом. Директор, класни ръководители, учители, родители и ученици. Сред гостите бе дългогодишната учителката по математика и физика г-жа Радка Янкова, която е преподавала и на г-жа Тинка Атанасова, и на г-н Пенко Ханджиев.

Водещи на това състезание бяха Мария и Ивета. Отборите, които премериха сили в сферата на математиката бяха два и те бяха наименувани с имената на известните древногръцки математици и философи, които са поставели основите на математиката в далечното минало Талес и Питагор.

Отбор „Питагор” бе с капитан Мария от 6а клас, която представи своите съотборници Георги, Станислава и Мирослава, а капитана на отбор „Талес” Теодор също от 6а клас, представи своите съотборници Тодор, Сара и Карина.

Председател на журито бе Пенко Ханджиев – пом. Директор, а членове бяха Янка Димитрова – старши учител по математика и Диана Пейчева – ръководител компютърен кабинет.

Състезанието се проведе в три кръга. В първи кръг състезателите на двата отбора представиха по една мултимедийна презентация с кратка информация за живота и заслугите на Талес и Питагор в математиката. Във втори кръг участниците трябваше да решат по две задачи, които бяха оценявани от журито за бързина и вярност на решенията. В трети кръг участниците в състезанието трябваше да решават математическа кръстословица, като отборите също бяха оценявани за бързина и вярност.

След края на състезанието двата отбора имаха еднакъв брой точки 53, като отбор „Питагор” имаше преднина от 2 точки след края на втори кръг, но в трети кръг отбор „Талес” реши математическата кръстословица за по-кратко време, с което изравни резултата.

Между отделните кръгове, бяха представени интересни презентации, както и забавна театрална сценка „Средно аритметично”, в която основната поука бе, че децата трябва да разчитат на собствени знания, а не на помощни средства по време на класни и контролни работи.

Преди обявяването на крайният резултат, организаторите на това състезание бяха помислили и за гостите, като за тях специално бе организирана забавна математическа викторина, в която всеки верен отговор от страна на гостите бе награждаван със символичен подарък.

В края на състезанието г-жа Атанасова сподели мили думи за учениците и техните учители, като не забрави да сподели, че е очароване за поред път от своите ученици за показаните знания и умения в сферата на математика. Тя благодари на преподавателите, както и на родителите за усърдната работа и положеният труд в образоването на децата, след което връчи почетни грамоти на всички участници в състезанието.[nggallery id=“477″]


Статията е публикувана на 9 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА