„Да изчистим България за един ден” в област Ямбол

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Официалният старт на кампанията „Да изчистим България за един ден” област Ямбол направи на Археологическия резерват „Кабиле”. Съвместно с Исторически музей Ямбол, представители на частни фирми и доброволци. Старт на кампанията даде народният представител Александър Стойков, областният управител Димитър Иванов и доскорошният областен управител Таня Димитрова. Мястото е символично и важно за областта, На Кабиле е запазено не просто нашето минало, а настоящето и бъдещето, какъвто символ е строящата се АМ „Тракия”.

„В днешния ден е важно не само да направим България по-чиста, но да покажем отговорното си отношение към природата и заобикалящата ни среда”, каза областният управител Димитър Иванов.

„Тази инициатива се крепи на гражданското съзнание на всеки един от нас. Затова съм тук. Защото сме отговорни към нашите деца и това ни задължава да пазим природата и ресурсите, които имаме, второ те се учат от нас. Ако ние сме активни и обединени в една кауза, значи можем да успеем и в развитието си като общество и държава. Това което направим в този ден това сме ние – или обичаме мястото където живеем и искаме и правим усилие то да изглежда добре или продължаваме да чакаме някой друг да го свърши”, категоричен бе народният представител Александър Стойков.

905 души организирано започнаха почистването на 18 района – обходни пътища, входно-изходни трасета на Ямбол. Там почистват служители на МВР, на Пожарна безопасност, военните поделения базирани в областта, РЗИ, РЗОК, РДНСК, ТД на НАП, БТ, културни институции и редица други служби общински и държавни. Горският фонд в местността Бакаджик се почиства от Регионална дирекция по горите и младежки неправителствени организации към община „Тунджа”. Поречието на река Калница около Бояджик също се почиства, Боровата гора край Хаджи Димитрово … и редица други места в цялата област.

В града са организирани 24 пункта, от където почистването започнаха предимно доброволци и отделни граждани. По предварителна информация в почистването се включиха над 1800 души в градските зони и квартали.

Едновременно с това на ГКПП „Лесово” почистват службите, който поддържат пункта и работят на него, както и Областно пътно управление.

В община Елхово кампанията обхвана 17 района и се включиха над 600 души.

До обяд по данни на община Ямбол на регионалното сметище са извозени 70 тона отпадък. След обяд основно активността е насочена към събиране и извозване на отпадъка, за да не се стигне до повторното му разпиляване. Защото е важно не просто да чистим, а да не мърсим.[nggallery id=“487″]


Статията е публикувана на 12 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА