Елховската болница ще получи финансиране със средства от ЕС

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Елховската болница ще получи финансиране със средства от ЕС по оперативна програма „Регионално развитие” за развиването на услуги за продължително лечение. Това се предвижда в Проект на Министерство на здравеопазването за изменение на Допълнението на Концепцията за болнично преструктуриране, съобщават от пресцентъра на здравното ведомство. С промените се дава възможност на клиниките да получат финансиране за развиване на дейности както за активно, така и за продължително лечение.

Общо 11 общински болници са успели да отговорят на критериите на здравното министерство, за да получат пари от еврофондовете. Критериите са успели да покрият клиниките в Елхово, Белоградчик, Тетевен, Бяла, Тутракан, Омуртаг, Свиленград, Крумовград, Девин, Разлог и Етрополе.

Задължително изискване е било лечебните заведения да се намират в малките населени места, да имат не по-малко от 2800 пациента годишно и не по-малко от 20 специалисти. Изискванията за медицинските центрове пък са били да имат не по-малко от 1200 пациенти и 10 специалисти.  Освен това структурите не трябва да са получили финансиране по други програми и проекти.

Още 100 млн. лв. се предвиждат за финансиране на общински болници в градовете. Те ще се изразходват за лъчетерапевтична апаратура в 10 общински онкологични диспансера и за подобряването на ефективността на 9 общински болници.  Всички лечебни заведения ще могат да кандидатстват за финансиране чрез общините си в началото на следващата година, обясниха от министерството.


Статията е публикувана на 25 ноември 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА