В ход е подготовката за националнотo преброяване на населението и жилищния фонд

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Най-много заявления за преброители в предстоящото национално преброяване на населението и жилищния фонд са постъпили в община Ямбол, това стана ясно от проведеното разширено заседание на Областната преброителна комисия. В срещата, водена от заместник областния управител Димитър Иванов в качеството му на председател на Комисията, участие взеха председателите на Общинските преброителни комисии, както и представители на Териториално статистическо бюро – Ямбол.

Хода на кампанията по набиране на преброители и контрольори и извършените до момента подготвителни дейности по райониране и определяне на преброителните участъци, бяха сред основните теми, разгледани на заседанието.

Според изготвената справка за броя подадени заявления за преброители и котрольори, до момента най-голям интерес са проявили жителите на община Ямбол, а най-слаб – на община Болярово. До 24 ноември в областния град са постъпили 412 заявления, в община „Тунджа” те са 83, в община Елхово – 70, в община Стралджа – 64 и в община Болярово – 21. Очаква се до 10 декември 2010г., когато е крайният срок за подаване на молби, броят на желаещите да се увеличи и те да бъдат достатъчно, за да се проведе успешно същинската работа по преброяване на населението.

В дневния ред на заседанието на Областната преброителна комисия бе и представяне на доклад за извършените до момента дейности по подготовка на предстоящото мероприятие. Според изложената информация все още тече процесът на райониране на областта. Засега той е приключил единствено в община Елхово, където са определени 37 района и 97 преброителни участъка. За тях е предвидено да се наемат 97 преброители, 27 контрольори и 10 резервни лица. Очаква се районирането и актуализирането на преброителните списъци в останалите общини на региона да приключи до края на ноември.

Междувременно с поправка в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в България се променят датите, през които ще се извърши преброяването. Вместо през март, се предвижда електронното преброяване да протече между 1 и 9 февруари, а посещенията на домакинства да стават между 10 и 28 февруари 2011г.


Статията е публикувана на 26 ноември 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА