За две денонощия река Тунджа край Елхово покачи нивото си с близо 40 сантиметра

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Проливните дъждове, които паднаха в последните дни чувствително повишиха нивото на река Тунджа. Измереното ниво на реката край град Елхово в 8:00 часа тази сутрин бе 23 см, а повишението спрямо замереното ниво 24 часа по-рано е 22 сантиметра.

Това ниво е все още далеч от критичните 390 – 395 сантиметра., но тенденциите за следващото денонощие, на база метеорологичната обстановка, водните нива в почти цялата страна да се повишават. Нивото на река Тунджа към този момент е над средно многогодишното водно количество. Вчера и днес над цялата страна има превалявания от дъжд, поради което е обявен код „оранжев”, което със сигурност ще даде отражение на нивото на реката край Елхово в следващите дни.

„Оранжев код” означава, че времето е опасно, прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност, възможни са щети и жертви. От института призовават гражданите да бъдат много внимателни, да бъдат в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

Последното критично повишаването на река Тунджа бе в средата на месец Януари. Най-високото ниво на реката бе достигнато на 10 януари, когато водния стълб край Елхово достигна ниво от 359 сантиметра, когато не малки площи западно от град Елхово бяха залети от придошлите води, но за щастие без сериозни последствия.[nggallery id=“514″]


Статията е публикувана на 28 май 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА