Етнографско-археологически музей – Елхово, ще участва в експозиция в Царево по време на туристическия сезон

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

На 31 май и 1 юни специалистите от Етнографско-археологически музей – Елхово по покана на Историческия музей на град Царево, уредиха в една от експозиционни зали на новата сграда на музея изложба „Багри от долината на Тунджа, от Странджа и Сакар”. Тя представя 15 вида от най-красивите традиционни носии, съхранявани във неговия фонд, както и старинни накити, придавали в миналото завършен вид на тази красота. Експонирани са също традиционни тъкани, свидетелстващи, че българката от този край е била майстор и естет не само при изработката и украсата на своето облекло, но и в уредбата на своя дом, в стремежа си да създаде повече топлота и уют в него.

В залата са представени и експонати, открити при проучванията на Археологическа експедиция „Странджа” ръководена от Даниела Агре – НАИМ – БАН в района на община Царево.

Междувременно изложбата е била посетена в почивните дни от Вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Гостите и жителите на града ще имат възможност да й се наслаждават до края на месец септември.[nggallery id=“530″]


Статията е публикувана на 4 юни 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА