Хорът за обработен фолклор „Тунджански напеви” и солистката Кичка Панайотова се завърнаха с поредни първи награди от фестивал

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Самодейните състави към Читалище Развитие – Елхово, взеха участие в седмият международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници”, който се проведе по традиция в Свиленград. До вчера на сцената на тамошното читалище „Просвета” се изявиха близо 80 участници – индивидуални изпълнители, певчески и танцови състави от всички фолклорни области на страната.

От град Елхово участие взе хорът за обработен фолклор „Тунджански напеви” с ръководител Нико Попов, танцов състав „Цветница” с художествен ръководител Димитър Чернилов, както и солистките Кичка Панайотова и Снежана Делчева, който участваха и индивидуално със солови изпълнения.

Поредното доказателство за това, че фолклорните традиции в град Елхово са живи и добре съхранени, са вече превърналите се в традиции първи награди, който град Елхово получи. Първа награда в категория  „най-добра певческа група за автентичен фолклор“, бе връчена на хор за обработен фолклор „Тунджански напеви” с ръководител Нико Попов, а в категорията за „най-добър индивидуален изпълнител“, бе удостоена Кичка Панайотова от град Елхово.

Във фестивалната програма освен от нашият край са били включени участията на състави от Варненско, Врачанско, Хасковско и Смолянско. Председател на журито е проф. Милчо Василев, преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив и членове –хореографът Стефан Йорданов и представител на община Свиленград, която съвместно с читалището бе организатор на фолклорната проява.

Победители бяха обявени общо в пет категории – най-добър индивидуален изпълнител, най-добра певческа група за обработен фолклор, най-добра певческа група за автентичен фолклор, най-добър танцов състав и най-добър ансамбъл. Две то тези категории са спечелени именно от нашите състави, което ни определя неофициалното за най-добро представяне, тъй като нито един друг град взел участие, няма две големи награди от общо петте категории.[nggallery id=“537″]


Статията е публикувана на 10 юни 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА