Приключиха проверките на речните русла в региона

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Проверките на проводимостта на речните русла в урбанизираните територии на общините в областта приключиха, това информира по време на брифинг областният управител Таня Димитрова. На основание чл.140, ал. 4 от Закона за водите, междуведомствени комисии от експерти провериха шестте реки, чийто русла влизат в пределите на градове и попадат на територията на съответната община. В резултат на това всеки кмет е изпрати до Областна администрация списък с участъците от реки, които трябва да бъдат почистени, за да се осигури нормалната им проводимост.

В община Болярово е проверена проводимостта на река Поповска. От почистване има нужда участъкът на реката, който тече през град Болярово, при моста за гр. Елхово и частта, която минава през село Дъбово. За осигуряване на финансиране за почистването на водите в тези части, от общината кандидатстват с проекти по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Извършените в община Елхово проверки са обхванали р. Тунджа и р. Араплийска при село Чернозем. Констатирано е, че в целия участък на Тунджа, протичаща покрай града, има израснали дървета и храсти, които възпрепятстват течението.

Речните русла на Тунджа, Калница и Мочурица в община „Тунджа” са извън населените места и затова не попадат в обхвата на извършените проверки.

Съгласно чл. 140, ал. 4 от Закона за водите, кметовете на общини имат отговорност да предприемат нужните действия за осигуряване на проводимостта на водните басейни в рамките на урбанизираните територии.


Статията е публикувана на 30 ноември 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА