РУП-Елхово в основата на неутрализирането на престъпна група извършила множество престъпления

1 юли 2012 14:34  |  Криминално

Неутрализирана е престъпна група извършила над 15 кражби на кабели и метали  от възлови обекти в Ямболска област и в съседните региони. 42-годишният организатор на групата е в ареста със 72 часова  марка „Задържане под стража“. Събрани са конкретни  данни, че той е извършил и палеж на четири автомобила в Ямбол.

Групата се състой от седем криминално проявени лица, които от месец април  попадат в полезрението на служителите от РУ „Полиция“ – Елхово по повод информация, че извършват кражби на черни и цветни метали. Проведени са конкретни мероприятия по установяването и всички участници, връзки, придвижване и механизми на престъпни деяния, както и ролята на всеки един. В хода на разследването е установено, че 42-годишният И.Д. от Ямбол, криминално проявен и осъждан за кражби  и посегателство над личността е  набелязвал обектите и е ръководил цялостната престъпна дейност по извършване на кражбите. С различно съучастие в деянията са Д.Д. /53г./ от Ямбол, А.Л./ 38 г./ от с. Каменец, Е.Д. /32 г./ от Болярово, Г.П. /25 г./ от с.Маломирово, С.К./ 25 г./ от Ямбол и непроявения до момента Н.С. /23 г./ от община Нова Загора. Изяснена е съпричастността им към осемнадесет  кражби за периода  2011г.- 2012 г. Обект на посегателствата им са: 23 000 лева от офис на фирма, съоръжения от  водохранилища, метални подпори –греди на мостове, метални тръби от мостове,  механизми на напоителни съоръжения, водонапорно съоръжение от язовир, метални перила от  мостове в селата Симеоново, Каравелово и Г.Манастир,  ел.проводник на стойност над 80 000 лева от гр.Сливен и други. Нанесени са големи материални щети и е застрашена  безопасността  на гражданите ползващи и намиращи се в близост до обектите. Разследването е проведено под прякото наблюдение на Районна прокуратура – Елхово.  Във връзка с получени допълнителни данни в хода на разследването са проведени са работни срещи в  Окръжна прокуратура – Ямбол с участие на прокурори и разследващи полицаи по случаите.

При разследване дейността на групата са събрани конкретни данни, че в малките часове на 14 февруари 2012 г. тарторът И.Д. е извършил палеж на четири автомобила, паркирани на ул. „Богомил“ в Ямбол. Продължава провеждането на процесуално-следствените действия по случая.

На 28 юни в Ямбол са задържани И.Д.  и приближеният му А.Л. , който планирали да напуснат града и да се укрият. На двамата са повдигнати обвинения, а с прокурорско постановление И.Д остава в ареста със 72 часова мярка „Задържани под стража“.  Предстои да му бъде взета постоянна мярка „Задържане под стража“.

Работата по случаите продължава.



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО