Пожарът в близост до българо–турската граница в община Елхово е потушен

Публикувано преди 12 години  |  Криминално

Разгорелият се пожар в близост до българо–турската граница, в землището на селата Вълча поляна и Голям дервент е напълно потушен. Това съобщи кметът на община Елхово г-н Петър Киров минути след 10:00 часа.

Припомняме Ви, че пожара възникна на територията на съществуващо сечище в късният следобед на 8 юли. Огнищата се намираха на около 3-4 километра от българо–турската граница, както и на около 3 километра от двете села в община Елхово Голям дервент и Вълча поляна. В гасенето на пожара се включиха два военни хеликоптера от летище Крумово. Вчера те извършиха 36 курса, при всеки от който пренасяха по 3 тона вода. Два пъти се връщаха до авиобазата да презареждат гориво и след като изчерпаха лимита от 8 летателни часа, се оттеглиха.

След прекратяването на операцията по въздух всички налични екипи се включиха в гасенето на горския пожара с наличния състав на Гранична полиция, Служители на ПБЗН, горски работници, модулното формирование към Министерство на отбраната -военно формирование 52590 – Ямбол, както и служители на военнослужещи от Военновъздушните сили.

Заради падането на нощта гасенето бе прекратено. Създадена бе обаче организация за наблюдение на целия периметър на пожара, за да не се допусне неговото разрастване или прехвърляне извън локализираното пространство. Дежурни екипи от пожарникари, гранични полицаи и горски служители с техника цяла вечер следяха горенето на всички огнища с цел при аварийна ситуация да се реагира навреме.

Рано тази сутрин гасенето започна отново, като над 100 души наличен състав от Гранична полиция, Служители на ПБЗН, горски работници, модулното формирование към Министерство на отбраната -военно формирование 52590 – Ямбол, както и служители на военнослужещи от Военновъздушните сили за няколко часа потушиха пожара напълно.

Над 40 пожарникари, гранични полицаи и служители на Горско стопанство – Елхово продължават наблюдение на опожарения горски масив, край елховското село Вълча поляна. На място са и четири противопожарни автомобила. Огънят е изцяло потушен, но съществува риск от ново разпалване, тъй като температурите са много високи и духа слаб вятър.


Статията е публикувана на 10 юли 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА