Православната църква чества Света Варвара

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Православната църква чества Света Варвара и преп. Йоан Дамаскин. Света Варвара е родена в края на III в. в Илиопол и живяла по времето на император Максимилиан, като девойка Варвара приема Христовата вяра.

Подложена е на мъчения заедно с християнката Юлиана. И двете са осъдени на смърт заради вярата им. Погребани са от християнин, който над гроба им построил храм. В този храм вярващите намирали изцеление от своите болести и недъзи.

По-късно мощите на Варвара са пренесени в Киев. Части от светите мощи има в различни страни, една малка частица от тях се намира в софийската черква „Св. Преображение“ в квартал „Лозенец“.

В някои райони на България Св. Варвара се смята за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка.

За да умилостивят и прогонят баба Шарка, жените приготвят обредно вариво от различни житни и бобови зърна, подслаждат го с мед и раздават на децата си и на съседи. Майките раздават царевични питки и ракия. В други райони Св. Варвара се почита като покровителка на домашните птици. Празникът се нарича още Женска Коледа, тъй като девойките се пременят, обикаляли домовете и пеят песни за здраве.


Статията е публикувана на 4 декември 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА