Зелени Балкани спасиха изостанало в растежа малко на царски орел в община Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Младото царско орле е на около 50 дневна възраст, с оформено оперение и при нормални обстоятелства би следвало да излети от гнездото до няколко седмици. Още на място направения полеви преглед на малкото показа доста по – ниско тегло на птицата за тази възраст, както и занижени биометрични показатели.

Орлето е едно от двете малки, излюпени от двойка царски орли гнездящи в района на Дервентските възвишения. Няколко дневните наблюдения на сътрудниците на Зелени Балкани, показаха че през последните две седмици, по-малкото от двете орлета в гнездото не успява да се храни пълноценно и въобще не е напреднало в растежа. Проверката установи, че като цяло и двете малки от гнездото са чувствително изостанали в растежа си, в сравнение с други орлета на тази възраст от съседни територии. Обикновено точно в този период от развитието си младите орлета нарастват интензивно, укрепват и се подготвят да напуснат гнездото си съвсем скоро.

В случаи, като този, при недостатъчна храна и разлика в големината на двете малки в гнездото, по – късно излюпено и по-малко пиле, чувствително изостава в растежа си и не се развива пълноценно, за сметка на другото по-едро орле, което оползотворява основната част от донесената в гнездото храна. Така второто орле е изправено пред заплахата да не се развие пълноценно или дори да загине от глад или други причини.

Само за тази година екипът на Зелени Балкани регистрира още три други случая, в които двойки царски орли са загубили малки от гнездото си при сходни обстоятелства – липса на достатъчно храна или разлика в големината на малките от люпилото. Имайки предвид тези тревожни факти, отслабналото орле бе веднага транспортирано към Спасителния център с цел да му се осигури достатъчно храна, и да се подпомогне неговото пълноценно развитие. Така също и възрастните орли от двойката ще имат възможност да се концентрират към отглеждането и изхранването на другото орле от гнездото, което ще повиши шансовете и за неговото оцеляване и успешно излитане от гнездото.

Надеждите на екипа на Зелени Балкани са, че благодарение на специализираните грижи в Центъра, спасеното орле ще успее да навакса изоставането в растежа си, и ще има шанс за последващо успешно връщане в природата.

За допълнителна информация :
Градимир Градев
Координатор полеви дейности за Царския орел
Зелени Балкани
Тел.: 0885 609289; e-mail: ggradev@greenbalkans.org

Любомила Кривошиева – Рехабилитатор диви животни
Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани
Тел.: 0885 228486; e-mail: lkrivoshieva@greenbalkans-wrbc.org

Дейностите по опазване и проучване на царския орел извършвани от Зелени Балкани се осъществяват в рамките на проект ,,Консервационни дейности за целеви видове от Директивата за птиците на ЕС – белошипа ветрушка, черен лешояд и царски орел, в основните им местообитания в България” с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.” (ope.moew.government.bg), Ос 3 “Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие”: проект № 58301–60-480, договор № 58301 – С – 008, по процедура BG161PO005/08/3/01/05.

Източник: http://www.greenbalkans.org


Статията е публикувана на 17 август 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА