Студентите в чужбина представят удостоверение от университета в НАП

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Студентите, от област Ямбол, които следват в чужбина, е необходимо да представят в офиса на НАП  удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват. Документът трябва да съдържа имената на студента, дата и периодът, в който той учи там (семестър или година). За студентите, които учат в чужбина, удостоверението или служебната бележка трябва да са преведени на български език от лицензиран преводач. Документът се подава в поделенията на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията на студента за здравноосигурителни вноски за минали периоди. Подаването на удостоверението може да се извърши и от родител, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощно.

Всички български студенти, които следват редовно във висши училища в страната или в чужбина, са здравно осигурени за сметка на републиканския бюджет. Това се отнася за студентите, приети в редовна форма на обучение, които не са осигурени на друго основание (не работят, не са регистрирани в Бюрото по труда, не получават пенсия) и са на възраст до 26 години. Висшите училища в България ежемесечно подават в НАП декларация образец 3 с имената на студентите, които са записани в редовна форма на обучение и имат право да бъдат здравно осигурени за сметка на бюджета.

Прекъсването на здравните права става, ако са пропуснати повече от три вноски за период от 36 месеца. При наличие на месеци без здравно осигуряване за периода от завършване на средното образование до започване на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат своето обучение, студентите дължат здравноосигурителни вноски. През 2012 г. те са 16.80 лева на месец. Вноските се плащат до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. При попълване на преводни нареждания за внасяне на здравноосигурителните вноски е необходимо да се напише точната сума, кодът за вид плащане (код 560405 – „Вноски от лица, неподлежащи на здравно осигуряване на друго основание по ЗЗО“), като задължително се посочва периодът, за който се отнася вноската, и ЕГН.

Всяко лице може да провери здравноосигурителния си статус в офиса на НАП , а така също и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на интернет страницата на приходната администрация www.nap.bg


Статията е публикувана на 20 август 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА