ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси се проведе в Областна администрация под председателството на областния управител Димитър Иванов. Това е първата от серия срещи, имащи за цел да се представи опитът на общините в областта по отношение интеграцията на децата от ромски етнос, да се обменят идеи и добри практики. Прибирането и задържането на учениците в училищата с преобладаващо ромско присъствие е част от държавната стратегия за борба с бедността и водещ приоритет. Целта е да намерим и прилагаме най-подходящите форми на интеграция, подчерта в началото на заседанието областният управител, както и да бъдат обсъдени моделите, които се прилагат в различните общини.

Мерките за интеграция на ромското население в община „Тунджа”, което е 15% от цялото население на общината, бяха във фокуса на днешното заседание. По данни на заместник-кмета Станчо Ставрев над 50% от ромското население на територията на общината са млади хора до 20 г., а в селата с големи ромски групи се наблюдава положителен демографски прираст. Затова усилията и проектите на общинската власт са ориентирани към задържането на децата в учебните заведения, тяхното ограмотяване и социализация чрез образование. Сред основните мерки за задържане на ромските деца в училище са осигуряване на безплатен обяд, намаляването на таксите за детски градини. Работи се и по проекти за повишаване на родителския капацитет и умения. Доброто взаимодействие с Министерство на образованието, младежта и науката доведе до целево финансиране на транспортните разходи на пътуващите ученици, бе подчертано на срещата.

Активната държавна политика, доброто усвояване на средства по европейски програми, взаимодействието на местна и централна власт през последните няколко години дават резултат и това е видно от реализираните проекти, подчерта областният управител Димитър Иванов. „Когато се обединят усилията на държава и общини нещата се случват. Държавата осигурява финансов ресурс от ЕС, без който тези образователни и интеграционни политики не биха били възможни. Това са добрите практики, това партньорство е пътят, по който трябва да се върви.”, това каза в заключение г-н Иванов.

На следващото заседание на Съвета по етнически и интеграционни въпроси ще бъдат представен опита на община Ямбол и ОУ „П.Берон”.


Статията е публикувана на 28 август 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА