МВР с препоръки за осигуряване на спокойни празнични дни

5 септември 2012 13:09  |  Общество

ОД МВР Ямбол е предприело множество мерки за опазването на обществения ред и гарантиране сигурността на гражданите при честването на официалните празници 06 септември – Ден на Съединението и 22 септември – Ден на Независимостта на България

При проведените срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация в областта са уточнени местата и характера на честванията на официалните празници – 06 и 22 септември. В тази връзка в съответните РУ „Полиция“ са разработени планове за охрана на обектите и местата на тържествени чествания и публични прояви, като при необходимост ще бъде осигурено допълнително полицейско присъствие. При подготовката и провеждането на полицейските мероприятия ще се акцентира върху стриктното изпълнение на нормативните разпоредби, свързани с недопускане извършването на терористични актове, криминални престъпления и нарушения на обществения ред.
Служителите от ОДМВР – Ямбол ще изпълняват и редица допълнителни мерки по осигуряване на безопасността на движението в региона. Оптимизирани са разстановките на силите и средствата  на входовете и изходите на АМ „Тракия“, по най -натоварените трасета /път I – 7 и път І -6/  и цялата пътната мрежа. Полицейските служители ще подпомагат и регулират движението при необходимост. По време на празничните дни пътните полицаи ще следят за спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и без правоспособност, използване на обезопасителните системи, наличие на Гражданска отговорност, винетен стикер и други изисквания на Закона за движение по пътищата. На пътя ще се извършва и контрол за спазването на забраната за движение по автомагистрали, І-ви клас пътища и част от пътищата ІІ-ри клас на тежкотоварни автомобили с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника в интервала от 16,00 ч. до 22,00 ч. в последния работен ден или предпразничен ден, както и за последния почивен или празничен ден от седмицата.
Ръководството на ОД МВР Ямбол призовава гостите и жителите на областта, ако станат свидетели на нарушения на обществения ред или на криминални престъпления, своевременно да подават сигнали на тел. 112.

Напомняме на гражданите:

–  Да повишат своята бдителност за телефонни измами. Извършителите на този вид престъпления са особено активни в празничните дни. Те са ловки и коварни и се възползват от всяка ситуация представяйки се за различни хора и използващи множество сценарии. При съмнителни обаждания  незабавно се свържете с близките си и проверете истинността на представената ви история или позвънете на тел. 112.

– Да не се доверяват на примамливи предложения за спечелени награди или доставки на стоки поръчани уж от близки роднини.

– Да не пускат в домовете си чужди хора – врачки и гледачки или съмнителни представители на различни институции, обещаващи печалба и благополучие  срещу малка сума пари.

– При излизане от жилища и офиси да се убедят, че са изключили ел.уредите и да затварят добре прозорците и вратите. Ако предстой пътуване да споделят с доверен човек, който системно да наблюдава имота им.

– Когато участват в масови мероприятия, да предприемат необходимите мерки за опазване на личните си вещи и ценности. Да носят портфейлите и телефоните си във вътрешни джобове и дръжте чантите си затворени, за да избегнете посегателства от джебчии.

– Да бъдат толерантни на пътя и да спазват сигнализацията с пътни знаци и въведените ограничения. Да не извършват рисковани маневри и да се управляват със скорост, съобразена с пътната обстановка и която ще им позволи да спрат безопасно при възникнал проблем.

05.09.2012 г.

Регионален говорител на МВР: Татяна Павлова

 



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО