Състави от селата Пчела и Маломирово се завърнаха с награди от Еврофолк 2012

Публикувано преди 12 години  |  Общество

През месец септември се проведе ежегодният фолклорен фестивал „Евро фолк – Черно море 2012”, в които взеха участие групите от с. Пчела и с. Маломирово.

Групата за Автентичен фолклор при НЧ „Христо Ботев 1935г.”, с. Пчела представи обичая „Пчелска сватба” и спечели седем награди: Златен медал; Диплом за съществен принос; Грамота от Илиян Николов; Почетна грамота за цялата група; DVD; CD – диск с избрани народни песни; Препоръка за Европейския шампионат по фолклор.

Групата при НЧ „Пробуда”, с. Маломирово взе участие във фестивала с народния обичай „Джумало”. Обичаят е създаден през 1963година и през годините групата, която го е изпълнявала е печелила множество награди. „Джумало” спечели в гр. Китен следните награди: Почетна грамота за приноса при провеждането на Черноморски събор „Еврофолк 2012”; Носител на почетния знак на Музикални празници „Еврофолк”; Диплом за достойното и с високи художествени стойности представяне на Черноморски събор „Еврофолк 2012”; Грамота, с която групата е удостоена със званието Лауреат на Черноморски събор „Еврофолк 2012”; Препоръка, че групата е достойна да представлява българските народни изкуства в Европейския шампионат по фолклор „Еврофолк”.

Фолклорният фестивал “Евро фолк – Черно море 2012″ се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2012” – Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни европейски градове и държави през цялата 2012 година.

Музикалните празници “Евро фолк 2012” се състоят от тридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF.

Основно събитие на Музикални празници “Евро фолк 2012” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства – Старопланински събор “Балкан фолк”. В него ежегодно участват от 9 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори.

Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват по повече от 50 кабелни телевизии в България, по сателитните и национални телевизии „Нова българска телевизия“, „Travel TV“,“БГ ТВ“ и „Херос ТВ“, както и по Световните Internet телевизии „Euro Folk“ на адрес tv.eurofolk.com и „TV Rodina“ на адрес www.tvrodina.com. С тези дейности се изпълнява основната цел на Музикалните празници “Евро фолк“- Светът е телевизия” за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите.


Статията е публикувана на 17 септември 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА