Видео: Втора победа за Комусуби Аоияма в Токио

Публикувано преди 12 години  |  Спорт

В десети кръг от септемврийският турнир Аки башьо в японската столица Токио, елховският сумит Даниел Иванов – Аоияма постигна втора победа над японеца Шохозан. Комусуби Аоияма използва хватката „хатакикоми”, за да повали на дохиото маегашира-1.

Към този момент Даниел има отрицателен баланс от две победи и осем загуби, а до края на турнира остават още 5 кръга, в който единствено Даниел може да се опита да намали негативният си баланс.

В първите седем кръга Аоияма загуби срещу най-силните сумисти в света (един окозуна, четирима одзеки и двама секиваке), сред които се забелязват многократни носители на купата на императора. Лошото представяне на Даниел може и да се отдаде и на боледуването му само дни преди турнира и факта, че не успя да се подготви пълноценно. Елховският сумист имаше проблеми с ухото, поради което пропусна проверките преди началото на септемврийският турнир.

Аоияма за първи път в кариерата си играе на турнир с четвъртото в йерархията на професионалното сумо звание „комусуби“.  Постигнатото от него никак не е малко, тъй като Даниел Иванов се издигна до този ранг само за 18 турнира, като по този начин Аоияма стана седмият в историята най-бързо изкачил се състезател до този ранг.

Утре Даниел ще се изправи срещу представителя на Грузия – 212-килограмовия Гагамару, който до този момент на турнира “Аки башьо” е със седем загуби и три победи. Двамата до този момент са се изправяли само веднъж в януарският турнир, когато Гагамару победи Даниел с избутване от дьохито (йорикири).


Статията е публикувана на 18 септември 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА