В БЧК дискутираха по проблемите на приемната грижа

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Дискусия на тема „Приемната грижа в Област Ямбол” организира БЧК-Ямбол. Участие в нея взеха взеха: Галина Павлова – специалист в отдел „Регионално развитие” в Областна администрация – Ямбол; Недялка Илкова – представител от Община Ямбол, Дирекция „Хуманитарни дейности”; Екип по приемна грижа по проект „И аз имам семейство” към Община Ямбол; Милена Янъкова – Директор на Регионална Дирекция «Социално подпомагане»; Мария Славова – Директор на Дирекция «Социално подпомагане»; Атанаска Бонева – Директор на Център за обществена подкрепа «Усмивка»; Жана Михова – Директор на Център за настаняване от семеен тип; Румяна Начева – координатор АСП; Донка Терзиева – координатор за област Ямбол по проект „Планиране и предоставяне на социални услуги”; Галина Владева – Началник Отдел „Закрила на детето” при ДСП гр. Елхово; Теодора Димитрова – социален работник в Отдел „Закрила на детето” при ДСП – Ямбол; Елка Добрева – доброволен приемен родител; Николинка Ганчева – професионален приемен родител от гр. Елхово, медии и други партньори.

Директорът на БЧК – Ямбол, инж. Митко Филипов откри дискусията, организирана от Областната организация на Български Черен кръст – Ямбол и представи участниците в нея.

Дискусията е част от инициативите на Националната доброволческа информационна кампания по проект „Програма за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, който се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната федерация на Червения кръст / Червения полумесец, Зона Европа.

Гергана Георгиева – щатен специалист в Секретариата на ОС на БЧК – Ямбол представи пред участниците целта и очакваните резултати на кампанията, информация за реализираните дейности до момента в област Ямбол по кампанията „Всички имаме грижата”.

Милена Янъкова – Директор на Регионална Дирекция «Социално подпомагане» представи реалната ситуация за социалната услуга – приемна грижа към момента в Област Ямбол, както и кратка информация за новите нормативни наредби свързани с услугата.

Представителите от различните институции, занимаващи се с приемна грижа споделиха личен опит от работата си с приемните родители, личните си наблюдения и удовлетворението, което изпитват, когато усещат подкрепата от близки – съпруг, деца, внуци и приятели към приемното семейство.

Като основен аспект на темата беше разпозната мотивацията на хората за приемни родители – в името на общото благо на детето, подкрепата на семейството към тази решителна стъпка, личностното израстване на настаненото дете и приемните родители.

Участието на двете приемни семейства в дискусията предизвика истинско вълнение у всички присъстващи.

Приемните родители споделиха много емоционално преживяванията си при отглеждането на децата – трудностите, които срещат и положителните емоции, които изпитват, след като видят постигнатите резултати в личностното развитие на детето. Семействата споделиха радостта си, че успяват да помагат на деца в нужда и обърнаха внимание на личностната мотивация, като решаващ фактор за предприемане на действия за кандидатстване за приемен родител.

Изказванията им предизвика много въпроси у участниците: Как са се решила на тази стъпка?; Какви са трудности с които се справят заедно с детето?; Страхуват ли се когато има проблеми с детето?; Получават ли подкрепа от социалните служби?; От къде са разбрали за тази социална услуга? и т.н.

Дискусията беше съсредоточена върху аспекта, че водещ е интересът на детето, а не на приемното семейство, подчертано бе, че за да бъдат успешни усилията ни, е необходимо да има добра екипна работа и координация между всички заинтересовани страни в процеса на приемната грижа.

Изводите от дискусията са: при тази социална услуга е водещ интересът на детето; мотивацията у кандидат приемните родители е решаващ фактор за развитието на приемната грижа; хората не са информирани достатъчно за условията и възможностите на приемната грижа; характеристиките на българската народопсихология пречат на българите да се отдадат всеотдайно на каузата – съществуващите негативните нагласите към децата от домовете, понякога оказват влияние при вземане на дете; съществува страх от неизвестното и непознато дете и др.

Участниците в дискусията изразиха общо мнение, че най – добрата алтернатива за децата в риск е приемната грижа, която ще се развива добре в бъдеще, благодарение на създадените добри партньорски отношения между различните институции в Област Ямбол. /yambolpress.bg/


Статията е публикувана на 20 септември 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА