Предстоящите събития в празничният 22 септември в Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество

В празничният 22 септември, когато България чества 104 години от обявяването на своята независимост, в град Елхово ще осъществят две събития, които имат своите претенции да се превърнат в традиционни за нашият град.

От 10.00 часа ще се проведат вторите по рода си гребни състезания в град Елхово, наградите за които са осигурени с любезното съдействие на община Елхово. Гребното състезание ще стартира от моста край парка на град Елхово и ще финишира на моста на изход запад (пътя за с. Изгрев) където ще е и самото награждаване.

Състезанията са част от превърналия се вече традиционен гребен “Национален воден поход по река Тунджа”. Водният поход ще стартира на 21 септември от село Коневец.

След награждаването участниците във водния поход ще се отправят към село Срем, където и ще нощуват на палатков лагер.

Час по-късно от 11:00 часа на площада пред сградата на Община Елхово ще се проведе за втора поредна година празник на традиционната тракийска баница „Баница вита – два пъти превита”, в който ще вземат участие жители от всички населени места на Община Елхово. Празникът се организира с цел популяризиране и съхраняване на българските традиции.

Идеята за реализирането на това събитие произлиза от желанието на организаторите Читалище „Развитие” – Елхово и община Елхово да възстановят българските ритуали, да се възвърне приемствеността от младото поколение, да се възстанови автентичността на българските семейни обичаи от българския календар.
Целта на организаторите бе да бъде представено уникалното разнообразие от баници по елховския край. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се онагледи бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора, миналото и бъдещето.


Статията е публикувана на 21 септември 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА