Снимки: За втори път се проведе Празник на традиционната тракийска баница в Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

В град Елхово за втори път се проведе празник на традиционната тракийска баница, в който взеха участие жители от всички населени места на Община Елхово. Основната идея за реализирането на празникът е популяризирането и съхраняване на българските традиции.

Празникът премина при огромен интерес от страна на граждани и гости на град Елхово, които имаха възможността да видят над 40 вида баници, приготвени по автентични традиционни рецепти.

В събитието участие взеха самодейният танцов състав „ Цветница” с ръководител Димитър Чернилов, които танцуваха под звуците на оркестъра на Читалище „Развитие“ – Елхово.

Община Елхово и читалище „Развитие“ организираха този празник с идеята да се възстановят българските ритуали, да се възвърне приемствеността от младото поколение, да се възстанови автентичността на българските семейни обичаи от българския календар. Целта на организаторите бе да бъде представено уникалното разнообразие от баници по елховския край. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се онагледи бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора, миналото и бъдещето.

За акцент на празника бе избрана баницата, заради нейното трайно присъствие на трапезата на българина през всички сезони като делнично и празнично ястие, част от обредния цикъл. Организаторите поставиха началото на традиция – символ на единението и съгласието, мост между миналото и настоящето, който да събира хората и да ги зарежда с обич и родолюбие. Участници от почти всички села и град Елхово представиха своите баници в подредените за тази цел павилиони.

За зрителите бяха приготвени специални брошури съдържащи рецептите и начинът на приготвяне на всички баници , които участваха в конкурса.

Изложените баници бяха дегустирани и оценени от комисия в състав: г-жа Пепа Кючукова – зам. Кмет на община Елхово, г-н Върбан Върбанов – секретар на читалище „Развитие“ и г-жа Мара Делчева – местен производител.

За най – добра солена баница бяха наградени пенсионерски клуб „ Надежда” – Елхово, за най – добра сладка баница бяха наградени – клуб на инвалида – Елхово, за най – добра визия на своята баница бе наградено село Пчела, за най – масово участие в приготвяне на баница бяха наградени село Малък Манастир, за най – млад майстор на баница бяха наградени от село Раздел, за най – засукана баница, награда получиха село Лесово, за най – традиционна баница, бяха наградени село Гранитово, за най-тънка кора на баницата, награда получиха село Чернозем, награда за най – оригинална рецепта за баница получиха село Изгрев, награда за най – атрактивна баница получиха село Трънково, награда за най – автентична баница получиха село Борисово, наградата на Читалище „Развитие“ спечели село Маломирово, а голямата награда на кмета на община Елхово г-н Петър Киров получиха село Кирилово.

Организаторите на това събитие отделиха част от баниците с благотворителна цел за да е възможно децата и възрастните хора от социалните заведения в община Елхово да вкусят част от традиционните баници, представени в това прекрасно мероприятие.[nggallery id=“640″]


Статията е публикувана на 22 септември 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА