Създадена необходимата организация за предприемане на превантивни мерки за зимния сезон

2 октомври 2012 13:33  |  Общество

Със заповед на областния управител Димитър Иванов е създадена необходимата организация за предприемане на превантивни мерки и осигуряване на нормални условия за живот и работа в Ямболски регион през зимния сезон на 2012 – 2013 г. Заповедта на областния управител е от 1 октомври 2012 г., на основание чл. 32 от Закона за администрацията и чл. 64 от Закона за защита при бедствия. В нея са регламентирани конкретните отговорности на кметовете на общини в областта, на ръководителите на фирми и ведомства по отношение осигуряване нормалното функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите на населението през зимата.

Кметовете на общини и ръководителите на фирми и ведомства следва до 23 октомври да извършат необходимата подготовка на хората и окомплектоването на техниката, които ще работят при усложнени зимни условия, да осигурят резерв от луга, пясък, топло облекло и хранителни продукти от първа необходимост за населението за най-малко три дни.

В същия срок кметовете трябва да сключат договори с фирми за зимно почистване на четвъртокласната пътна мрежа и да проверят техниката, която ще се използва за снегопочистване. Те имат също отговорност да организират дежурство за следене нивото на реките, язовирите и хидротехническите съоръжения, съвместно с „Напоителни системи” ЕАД и „Хидрометеорологична обсерватория” – Ямбол.

От „В и К” ЕООД – Ямбол, „Електроенергиен системен оператор” ЕАД и „Овъргаз изток” чрез звено „Експлоатация” – Ямбол трябва до средата на октомври да създадат необходимата организация за бързо отстраняване на възникнали аварии в областта. До 18 октомври директорът на РЗИ следва да подготви санитарните автомобили за експлоатация в есенно-зимни условия и да осигури необходимите лекарства за спешна помощ, a директорът на ОД на МВР да разпореди на органите на сектор „Пътна полиция” да осъществят ефикасен контрол по оборудването на МПС със съответните принадлежности за движение при зимни условия.

В срок до 22 октомври директорът на Областно пътно управление – Ямбол трябва да представи на областния управител Оперативен план за зимно поддържане на пътищата през зимата на 2012-2013 г. Считано от 25 октомври влиза в действие и Планът за информационен обмен и взаимодействие между ангажираните институции.

С отделна заповед на областния управител е сформирана Комисия, която да извърши проверка на фирмите, почистващи републиканската пътна мрежа /I, II и III клас/ на територията на област Ямбол, като резултатите ще бъдат представени на заседанието на Областния щаб за координация на неотложни аварийно-възстановителни работи в края на октомври. Сформиран е и Щаб по снегопочистване, чийто членове – представители на ОПУ-Ямбол и пътнопочистващите фирми, ще дежурят при усложнена зимна обстановка.



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО