Започва новият творчески сезон за читалище „Развитие – 1893”

Публикувано преди 12 години  |  Общество

На първи октомври стартира новият творчески сезон за читалището в нашия град. И тази година ще продължат творческата си дейност всички досегашни колективи: театрален колектив, хор за обработен фолклор, хор за автентичен фолклор, група за стари градски песни, оркестър за народна музика, състав за народни танци и хора, арт студио, фото клуб, група за фолклорни игрици „Пумпалчета”, кръжок гайда и коледарска група.

През творчески сезон 2012 – 2013 се разкриват нови школи и кръжочни форми. От тази есен в школата по приложни изкуства „Спектър” в структурата на Читалище “Развитие“ , децата в Елхово ще имат възможността да творят с различни материали, да моделират с глина, да изработват различни пластики от хартия и сувенири от природни материали. В тази школа децата ще получат знания, придобити чрез безброй весели задачи и много положителни емоции. Дейностите имат за цел да създадат условия за развитие на памет, въображение, сетивност, сръчност, наблюдателност, чувство за красота и креативност на символична цена от 15 лева на месец, без възрастови ограничения.

Друга новост е разкриването на школа по китара. В обучението се включва предоставяне в достъпна форма методически материал за всеки, който желае да се научи да свири и чете музика. Включени са още основни понятия като гами, акорди, упражнения за свирене с перо и пръсти. Месечната такса е отново в размер на 15 лв, без възрастови ограничения.

Третата нова школа, която се разкрива е детска вокална школа „Звезди”. Няма нищо по – прекрасно от емоцията да стъпиш на сцената и да чуеш аплодисментите на публиката. Нека вашето дете има този звезден миг! Заниманията ще бъдат според възрастовата група на детето. Децата ще развиват основно качества като: работа в екип, упражнения за разпяване, развитие на музикалния слух, дикция и говорна култура, съчетаване на пеенето с танца и актьорската игра, богат репертоар от песни, участия в концерти и фестивали.

Всичко това ще поражда у тях много усмивки и прекрасни изживявания. Месечната такса за вокалната група е 15 лв. За индивидуално обучение ще се заплаща по 4 лв. за един учебен час. В читалището се намира и най – голямата обществена библиотека на територията на общината. Тя разполага с библиотечен фонд от над 50 000 тома литература, достъпни за всички жители на града и региона.

По програма Глобални библиотеки , библиотеката в читалището е оборудвана като съвременен информационен център с компютърна техника. Осигурява се безплатен достъп до интернет , продължава и реализирането на разнообразни обучителни курсове , както за библиотекари, така и за потребители. В началото на месец октомври стартира следващото обучение на библиотекари по информационни и комуникационни технологии. Този път в групата са включени представители на нецелеви библиотеки по програмата. През ноември тази година започва пилотно обучение на хора с увреждания по Програма „Глоб@лни библиотеки – България”. То ще бъде по Информационно – комуникационни технологии за граждани със зрителни увреждания. Обучението ще се осъществи в мобилна лаборатория. Ще се обучават 5 човек в продължение на 5 дни.

Читалищното настоятелство и всички служители в културната институция имат амбицията и желанието да намерят своето място в диалога, да утвърдят посредническите си функции на медиатор между обществените групи, местната власт и бизнеса, за създаването на партньорско доверие, изградено върху срещата на интереси и общата загриженост за нашата община.

Читалищните дейци винаги са пазили запалената искра на българския дух. Устояло с годините, елховското читалище продължава да бъде огнище на самобитна култура, просвета, българщина и родолюбие. Читалището подхранва творческото начало на всеки любител – музикант, актьор, танцьор или художник. Развива творческите им способности, подкрепя ги и насърчава умението им не само да разбират, но и да създават красота. Читалището винаги е било и ще продължава да бъде духовен център, по който са минавали и ще продължават да минават поколения след поколения, защото чрез него ние доказваме, че в нашия роден град има жажда за красота, за култура и просвещение.

За повече информация и записвания в разкритите школи и хорове: Читалище “Развитие”
ул. „Родопи” № 1
тел: 0478/ 88 267
Йовка Димитрова


Статията е публикувана на 2 октомври 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА