5 октомври: Международен ден на учителя

Публикувано преди 12 години  |  Общество

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври. Към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави. Историческите предпоставки за отбелязване на Ден на учителя става състоялата се на 5 октомври 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите. В резултат бил подписан документ „Препоръки, касаещи статуса на учителя“.

На 5 октомври 1994 г. Световният ден на учителя се отбелязва за първи път и оттогава празнични мероприятия са свързани с тази дата и около нея. Днес, на този ден, ООН предлага на родителите и на всички граждани да се замислят за минута за своите учители. Как Учителят е променил за добро техния живот, споменът за което остава като един от най-силните спомени за всеки човек – да си спомняш с благодарност за хората от които си се научил.

В последните години се наблюдава масов отлив на учителите от образованието, предизвикано от фактори като съкращение на бюджета за работещите в публичния сектор, липса на мотивация и адекватно заплащане, стрес. По някои оценки към 2015 г. човечеството ще се нуждае от около 35 милиона учители в началното образование. Този ден не е много популярен в България. Може и учителите да не знаят за него. Ние имаме ден на Славянската писменост и Ден на будителите – празници, които отразяват същността на българската народност и стремеж към образование.


Статията е публикувана на 5 октомври 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА