Пари за микро, малки и средни предприятия

Публикувано преди 12 години  |  Общество

„Българският бизнес е много по-енергоемък в сравнение с европейския и това трябва да се промени, за да увеличим нашата конкурентоспособност”, с тези думи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев откри в Ямбол информационен ден за представяне на програма „Енергийна ефективност и зелена икономика” пред представители на бизнеса, граждани и институции, свързани с европейските програми. В събитието се включи също областният управител Димитър Иванов, както и кметът на Ямбол Георги Славов.

Преди старта на информационния ден, министър Делян Добрев се срещна с областния управител и кмета на града в Областна администрация – Ямбол.

Процедурата за енергийна ефективност се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 . Тя е насочена към микро, малки и средни предприятия и е съвместна инициатива на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Европейската банка за възстановяване и развитие. Целта е предоставяне на подкрепа за инвестиции в енергоспестяващи технологии и технологии от възобновяеми енергийни източници, технологии за намаляване на енергоемкостта на производството и неблагоприятното екологично въздействие.

Крайният срок за кандидатстване е 31 октомври 2013 г., но министър Добрев насърчи представителите на бизнеса в Ямболски регион да се включат с проектни предложения възможно най-бързо, защото финансовите ресурси се разпределят на принципа „първи по време, първи по право”.

Това означаване, че не се чака краен срок, в който да бъдат събрани всички заявени проекти. „От старта на програмата в края на юни вече са подадени 7 заявления, призовавам ви да се възползвате от възможността, защото към момента повече от 90% от финансовият ресурс е на разположение”, допълни министърът.

За реализирането на програмата са осигурени 150 млн. евро безвъзмездна помощ и още толкова за кредитиране на проектите. Министър Добрев обърна внимание на извършената реформа в Оперативната програма, чрез което е достигната много по-голяма ефективност в усвояването на средства. След направените промени е достигнато ниво на договаряне от над 80%, а за 4 месеца за одобрените проекти по програмата са разплатени повече средства, отколкото за цялата 2011 г.


Статията е публикувана на 18 октомври 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА