Снимки: Майките в Елхово също се присъединиха към националният протест

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

Родители от цялата страна излязоха на национален протест срещу политиката за стимулиране на раждаемостта и подпомагане на семействата. Точно в 12:00 часа на централният площад в град Елхово, около 15 майки заедно със своите деца се включиха в националния протест, който се провежда в различни градове на страната.

Исканията им не целят да се стимулира „паразитното“ ползване на социални придобивки, а да се дава помощ на работещите данъкоплатци.

Майките настояват обезщетението за отглеждане на дете до 2 години да бъде обвързано с минималната работна заплата. Те бяха категорични, че 240 лв. са крайно недостатъчни за отглеждането на едно дете.

Майките искат също така семейно подоходно облагане, облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, увеличение на детските надбавки и надбавки за всички деца без обвързване с минимален доход на член от семейството, подобрени условия в ясли и градини, разкриване на нови детски заведения, които да осигурят достатъчно места за всички деца.

Първите две години майката трябва да има възможност да отглежда и обгрижва детето си с достойнство, а след което ако желае да може да ползва услугите на държавно детско заведение.

Протестиращите искат и промени в кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 годишна възраст – гъвкаво работно време, намален работен ден.

Всички тези мерки целят да насърчат по – добри условия за раждане и отглеждане на дете именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци.

Протестът на майките е организиран в социалните мрежи и се събират за първи път, за да преценят как да действат за напред.[nggallery id=“672″]


Статията е публикувана на 22 октомври 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА