Снимки: В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Елхово се обучават в енергийна ефективност

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Елхово е едно от 35-те училища в югоизточна България, които се включват обучение по енергийна ефективност през учебната 2012/13 година. В подкрепа на ангажимента на EVN България за опазване на околната среда и устойчиво развитие в България, през 2009 г. Дружеството е стартирало програма за обучение „Енергийна ефективност в училищата – занимателни обучения на тема: „Енергията и нейното ефективно използване”. Тази инициатива се провежда съвместно с МОМН и РИО към МОМН. През изминалите три години са обучени близо 4000 ученици в 25 учебни заведения.

В резултат през новата учебна година 2012/13 към училищата, в които EVN България досега организира „eнергийни уроци“ в областите Бургас, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Сливен, се добавят училища в областите Смолян, Пазарджик, Ямбол и Кърджали. Това ще позволи обучения по програмата да преминат общо 4250 ученици в над 180 паралелки от 2 и 3 клас в общо 35 училища в Югоизточна България, която се обслужва от EVN България.

През учебната 2012/2013 година ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Елхово се включва като партньор в обучението за разумно и безопасно използване на енергията. То ще протече в 4 учебни часа в Час на класа – 2 първи и 2 втори срок.     Всички участници в програмата получиха учебни помагала и комплект учебни материали, както и подаръци, чрез които  ще имат възможност да наблюдават, сравняват, проучват и експериментират. Те са окомплектовани в специално куфарче / части от различни видове електрически проводници, джобно фенерче, батерия, обикновена крушка и енергоспестяваща крушка/ за паралелката, която  получи и корково табло, където може да бъде подредена класна изложба, както и „Учебен календар 2012/2013 г. с картинки на предупредителни табели „Опасно за живота”. За преподавателите бяха осигурени методически разработки за работа, които имат за цел да подпомогнат подготовката, организирането и провеждането на всяка тема, за да се реализират задачите на проекта. През месец април 2013 г. ще се организира конкурс с награда за всеки участник.

Днес, /22.10.2012г./ в Час на класа в трите паралелки, 2а, 2б и 2в клас на училището се проведе първата тема: За какво и как използваме електроенергия в дома си?

Целта е всеки ученик да използва безопасно основни битови електрически уреди.

Основните понятия, които учениците трябва да усвоят са: електрически ток, електроуред, електрически проводник, батерия, електрически контакт, опасно/безопасно.

Очакваните резултати след провеждане на часа са всеки ученик:

1. Да разпознава основни и битови електроуреди.
2. Да разграничава функциите и предназначението им – за отопление, за осветление, за движение.
3. Да описва опасна – безопасна употреба на електроуреди.
4. Да осъзнава необходимостта от разумно използване на електроенергията в бита.[nggallery id=“673″]


Статията е публикувана на 22 октомври 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА