Оранжев код за опасност от наводнения на река Тунджа при Елхово

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Системата за ранно предупреждение от наводнения за водосбора на реките Марица и Тунджа обяви оранжев код за тревога за река Тунджа при Елхово, съобщиха от МОСВ.

Според актуалната информация, постъпила в МОСВ от Системата за прогнозиране на екстремни явления за водосборите на реките Дунав и Марица на базата на European Flood Alert System (EFAS), се очаква преминаване на високи води по река Арда. По-значими повишения на водните нива на притоците й река Върбица и река Крумовица се очакват на 29 и 30 октомври 2012 г.

От своя страна НИМХ обяви червен код за валежи в областите Хасково и Кърджали, където се очакват значителни валежи – над 40-50 л/кв.м, на места в областта над 60-70 л/кв.м. Ще духа силен вятър от юг-югозапад, достигащ скорост 12-15 м/сек и пориви – до 18-20 м/сек.

Министерството на околната среда и водите активира 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите и изпрати предупреждение до Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Министерство на вътрешните работи и областните управители за повишено внимание към сложната метеорологична обстановка в посочените региони – река Тунджа при Елхово, поречието на река Арда и притоците й Върбица и Крумовица и територията на областите Хасково и Кърджали. Засега няма прогнозни данни за необходимост от предупреждение на съседните ни страни по Конвенцията за опазване на трансграничните водни течения и езера.

МОСВ потвърди готовност при евентуална промяна в състоянието на водите, свързана с опасност от вредното им въздействие, да предостави своевременно допълнителна информация. /БГНЕС /


Статията е публикувана на 29 октомври 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА