Над 400 жители на област Ямбол следят осигуровките в НАП чрез персонален идентификационен код

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Над 400 жители на област Ямбол разполагат с Персонален идентификационен код /ПИК/ и могат да следят как ги осигурява техния работодател. В резултат на по-добрата информираност на гражданите зачестяват и случаите при които ямболци  сигнализират приходната администрация за нарушения свързани с  осигурителното законодателство. Издаването на ПИК е безплатна електронна услуга на НАП , която позволява на всеки гражданин да направи справка в четири аспекта: – за трудовия договор, обявен от работодателя; – справка за осигурителния доход , върху който се внасят задължителните осигуровки; – справка за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване; – подаване на искане за издаване на документ по интернет. Гражданите могат да получи своя код, като посетят офиса а НАП по постоянен адрес и подадат заявление по образец.

Заявлението за издаване на ПИК може да се подава по пощата, но получаването на кода става лично в офиса на НАП по постоянен адрес. Удостоверението за ПИК се получава в момента на подаване на заявлението лично от лицето и съдържа комбинация от 12 символа. Тя позволява достъп до е-услугите на приходната агенция , за които не се изисква електронен подпис.

От НАП-Ямбол напомнят, че при загуба на своя ПИК незабавно трябва да уведомите приходната администрация, за да бъде прекратен достъпът до личните Ви данни чрез този код. Уведомяването става отново чрез подаване на заявление в компетентната структура на НАП, като в него се отбелязва графата „промяна на персоналния идентификационен код”.


Статията е публикувана на 30 октомври 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА