Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов, бе избран за член на Конституционния съд

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов, който е от Ямболски избирателен район е един от двамата избрани за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Другият избран е заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска.

Анастасов беше издигнат от депутатите Цецка Цачева, Красимир Велчев, Искра Фидосова, Цвета Караянчева, Тодор Димитров.

За двете свободни места кандидатите бяха четирима – зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов, зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова, заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска и съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Татяна Върбанова.

Овакантеното място като депутат на Анастас Анастасов, трябва да бъде допълнено от следващият в списъка на парламентарните избори през 2009 година, а това е сегашният Областен управител – Димитър Иванов. За сега няма официална информация дали г-н Иванов ще е новият депутат в 41-то народно събрание. При евентуален отказ от негова страна следващ в списъка е Директорът на ПУДООС – Галина Симионова, а трети в този списък е общинският съветник в ОбС-Елхово г-жа Мария Петрова-Минчева.

Димитър Иванов – Областен управител на Ямбол
Галина Симеонова – директор на ПУДООС
Мария Стоянова Петрова-Минчева – общински съветник в ОбС-Елхово
Данаил Георгиев Ибришимов
Добри Демирев Иванов

Анастас Василев Анастасов е български политик от ГЕРБ, народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 41-то Народно събрание. Бивш председател на Районния съд в Ямбол (2000 – 2009).

Анастас Анастасов е роден на 10 октомври 1965 година в град Ямбол, България. Завършил е специалностите „Защита на националната сигурност на Р. България“ и „Право“ в Академията на МВР – София.

От 1991 година работи в съдебната власт. Първо в прокуратурата, а от 1996 година е районен съдия в РС-Ямбол. В периода от 2000 до 2009 година е председател на Районния съд в Ямбол.

През 2006 година Анастасов участва в създаването на сдружение ГЕРБ в град Ямбол. На парламентарните избори през 2009 година е избран за народен представител от листата на ГЕРБ. На 14 юли 2010 година Анастасов става заместник-председател на 41-вото Народно събрание, след като Лъчезар Иванов подава оставка.


Статията е публикувана на 31 октомври 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА