Бензиностанциите под лупа от нова година

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Масови данъчни проверки предстоят през януари в обектите за търговия с течни горива в цялата страна, предупреждават от Данъчното. Инспекторите на НАП ще посещават както бензиностанции от големите вериги, така и малки обекти за продажба на акцизни стоки. Проверките ще бъдат във връзка с влизащото в сила от 2011-та година изискване всяка бензиностанция в страната да свърже фискалната си система с Националната агенция за приходите. Според тези промени всеки обект ще подава напълно автоматично информация за натрупания дневен оборот. Освен това органите по приходи ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите.

След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците с горива и НАП, ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект, а при отчитането на такива отклонения, данъчни инспектори ще извършват проверка на място. На бензиностанциите, които не изпълнят законовото изискване да свържат касовите си апарати с НАП, през януари ще бъдат налагани санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв. Възможно е и затваряне на търговски обекти.

Припомняме, че най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма също трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция.


Статията е публикувана на 11 декември 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА