Снимки: Обучение на децата от група Щурче в ЦДГ „Надежда“, на тема „Пожарна и аварийна безопасност“

Публикувано преди 11 години  |  Общество, Снимки

На 14.11.2012 година в група „Щурче” на Целодневна детска градина „Надежда”, гостува инспектор Николай Георгиев от служба „Пожарна и аварийна безопасност”. Главен учител Кина Димова беше подготвила занимание с децата на тема: „Приятел или враг е огъня?”. Чичо Николай е баща на Хелън и е част от родителския актив на групата. И тъй като родители –доброволци често гостуват в детската градина, учителите Митева и Димова отправиха покана към него, след изявено желание за помощ от негова страна. Инспектор Георгиев разказа на децата, ползвайки демонстрационни материали колко внимателни трябва да бъдат, за да не предизвикат пожари и да бъдат подготвени, в случай, че попаднат в ситуация на пожар или задименост.

Децата от собствения си опит разказаха различни случки от бита с печките за отопление или електрически уреди, запалки и кибрити, които не трябва сами да използват. Разбраха, че трябва да се опитат да излязат от задименото помещение, като държат мокра кърпа до устата и носа си, да бъдат приведени ниско долу, защото димът е горе, до тавана. Да не се отварят врати и прозорци по време на пожар е също едно от правилата за безопасност. Запознаха се с номера, на който трябва да звънят – 112, в случай, че имат нужда от помощ. инспектор Георгиев донесе книжки на децата, в които има много и различни случаи на възникване на пожари и адекватните действия на хората.

Инсценира се пожар в помещение, имаше пострадало дете, което напълно оборудван пожарникар изнесе, а останалите деца се изтеглиха с мокра кърпа до устата, вървейки приведени ниско долу. Наблюдаваха навременните и професионални действия на пожарникаря, който беше с каска, с бутилки кислород на гърба, специално облекло и ръкавици, маска. За гасене ползва пожарогасител с пяна и вода, както и шланг със струйник, който изтеглиха от противопожарното табло, намиращо се на етажа.

Децата бяха много впечатлени от случилото се и от начина, по който се реагира. Гледаха с възторг пожарникарите и всички, включително и момичетата поискаха да станат пожарникари. Наричаха професията благородна, а мъжете – пожарникари – смели, силни, добри, сърцати. Запомниха всеки детайл от облеклото и оборудването на пожарникаря и се оттеглиха в център „Изкуство”, за да оцветят донесените книжки и картини.  Всички пожелаха да си оцветят и запазят за спомен картинка.

Оформиха център за правилата, които трябва никога да не забравят, за да не предизвикват опасни ситуации, като тези по-долу:

„Който пипа, без да пита и играе със кибрита, той беля ще си докара, предизвиква сам пожара!”;
„112: Този телефон е лесен, но не става за шеги, само в случай много спешен, тези цифри набери!” ;
„За да сме спокойни всички, да избегнем с теб проблемите, нека уредите в къщи да оставим на големите!”;
„Всички знаем, че играта с пламъчето е коварна, със пиратки и конфети, вместо Коледа – пожарна!”
„Решиш да запалиш огън в тревата. Във пепел гората превръща пожара. С дни под небето не свършва кошмара!”

Предстои да се оформи постер с правила за безопасност.

Урокът, който инспектор Николай Георгиев изнесе и демонстрацията, която направи със своя колега главен пожарникар Димитър Василев, ще се помнят дълго от децата и от нас, възрастните. Нашето внимание и правилно боравене с уреди и различни предмети от бита, ще помагат за предотвратяване на пожари и различни опасности, свързани с огъня.

Благодарим им за съдействието и професионалното отношение!  Децата ги поздравиха с песен и им пожелаха да бъдат здрави и силни в борбата с огнената стихия![nggallery id=“701″]


Статията е публикувана на 14 ноември 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА