Снимки: Децата от ОДЗ Невен опознават правилата за движение

20 ноември 2012 13:53  |  Общество, Снимки

Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е по- специален повод за учителите от ОДЗ „Невен“, да организират и проведат поредното обучение с децата по темите за БДП,които са залегнали в учебния план в детската градина по образователно направление „Социален свят“.

Чрез разнообразни организирани ситуации, игрови похвати, подвижни игри, етюди, разговори и дискусии, учителите поставиха най-важния акцент в работата си по темата, че малките участници в движението /пешеходците/ се движат и пресичат уличното платно винаги придружени с възрастните мама, татко, баба и
дядо.

Децата се запознаха с правилата на уличното движение. Как и къде се движат пешеходците? Къде се пресича уличното платно и кога? Кой е отговорен за безопасното движение? Поговориха за хората, които оказват помощ при пътни инциденти /лекари, полицаи, пожарникари/.

Най-малките, З годишни от група „Бърборани-Сладурани“, чрез куклен етюд подготвен от учителката Танка Тодорова поговориха на „Мечо“ как се пресича улицата?

Децата от група „Доброта“играха подвижни игри с учителката си Тонка Ташева за автомобилите – участници в движението. Шофьорите трябва да карат със съобразена скорост за да не направят катастрофа.

Група „Приятели“ под ръководството на старши учител Стоянка Демирева с музикалната игра „Светофар“показаха кога се пресича уличното платно и с кого? Поговориха и припомниха правилата за улично движение.

В група „Усмивка“, учителката Диана Мартинова разказа на децата, колко щастлив изглежда света без катастрофи и инциденти с пешеходци.

Група „Детско царство“ със ст.учител Янка Стоянова, направиха и показаха нагледно кръстовище и проиграха правилата за правилното движение на превозните средства и пресичане на кръстовището от пешеходци… Децата споделиха, как да стигнем до детската градина,и винаги придружени от възрастен.

Децата от група „Слънчице“ си поговориха за уличния „Светофар“, за светлините и цветовете му. Учителката Динка Христова изработи макет на улица, където майките с колички пресичаха уличното платно,а шофьорите на автомобили -изчакваха да преминат.

Педагогическото взаимодействие с децата по темата ще продължи в регламентирани ситуации с децата от всички групи през цялата година. Децата предстои да научат и запомнят много правила за безопасното пресичане на улицата.

Апелираме към възрастните водачи на МПС и към пешеходците за разум и отговорността лично поведение и пример за подражание.

Отговорността на всеки участник в движението е залог за намаляване на безсмислените нещастия на пътя.
Целта на всяко пътуване е успешното пристигане.

От ръководството на ОДЗ „Невен“
[nggallery id=“708″]



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО