Видео: Диан Георгиев спаси кръста на Йордановден в Елхово

Публикувано преди 11 години  |  Общество

krastДиан Георгиев улови богоявленския кръст в Елхово. За втора поредна година след дългогодишно прекъсване породено от трагедията в град Елхово през 1996 година се хвърли богоявленския кръст от моста към изхода за село Изгрев. Стотици жители и гости на град Елхово наблюдаваха дванадесетте смелчаци, които участваха в ритуалът по хвърляне на кръста във водите на река Тунджа, който е традиционен за Йорданов ден в българската култура и бит.

При температура на въздуха около 3 градуса, дванадесетте мераклии се спуснаха да ловят кръста, който бе хвърлен от свещеник Николай Клюнков във водите на реката. Награди за всички участници, както и за победителя бяха осигурени от община Елхово.

Самото хвърляне на кръста бе предшествано от празнична Света литургия проведена в църквата „Св. Димитър” – Елхово, водена от свещениците Николай Клюнков и Николай Станчев, след което в 10:30 часа започна литийното шествие, което продължи до мястото от където бе хвърлен кръста. По традиция всички посетители на църквата „Св. Димитър”си тръгнаха със светена вода, която на Богоявление дарява здраве и добруване.

За сигурността на празника имаше подсигурени екипи от РУП-Елхово, “ПБЗН” в град Елхово, Медицински екипи, както и две лодки във водата.

FullHD видео:

*Забележка: Вече можете да гледате всички мултимедийни продукции на ElhovoNews.info в HD или FullHD качество, като преминете през бутон „Промяна на качеството“, от 360p на 720p или 1080p, след като стартирате видеото.


Статията е публикувана на 6 януари 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА