До 12 януари е крайният срок за искане за гласуване по настоящ адрес

Публикувано преди 11 години  |  Общество

redДо 12 януари е крайният срок за искане за гласуване по настоящ адрес на националния референдум за развитие на ядрената енергетика у нас. Това съобщава дирекция ГРАО на сайта си. Хората, които предпочитат да гласуват по настоящия си адрес, трябва да подадат заявление в съответната община, че искат да бъдат вписани в избирателния списък там.

Във връзка с това преди няколко дни от Централната избирателна комисия (ЦИК) напомниха, че изискването за уседналост не важи за националния референдум – то е в сила само при вот за общински съветници и кметове. Бланката на заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде изтеглена от сайта на ГРАО. Тя може да бъде подадена на място в общината или по електронен път на сайта на ГРАО с универсален електронен подпис.

Студентите и учениците, които искат да гласуват на националния референдум, имат две възможности.Те могат или да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес до 12 януари, или в деня на референдума да гласуват в секция в населеното място, в което се обучават. В този случай гласуването става след представяне на документ за самоличност, заверена за съответния семестър студентска книжка или редовна ученическа книжка и декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. На сайта на ГРАО можете да проверите по ЕГН или адрес секцията, в която можете да гласувате.


Статията е публикувана на 9 януари 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА