Иконом Николай Клюнков е сред петимата представители на Сливенска епархия за избор на Патриарх

Публикувано преди 11 години  |  Общество

klПетима делегати от Сливенска епархия ще участват в Патриаршеския църковен събор на 24-ти февруари, на който ще бъде избран новият Български патриарх и Софийски митрополит. Това са трима клирици и двама миряни. Клириците са иконом Иван Стойков Георгиев от Поморие, иконом Румил Ангелов Негозов от Айтос и иконом Николай Генчев Клюнков от Елхово. Двамата миряни са църковният настоятел от Ямбол Коста Павлов Костов и секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев.

На Епархийските избори, проведени на 13 януари, са участвали 35 епархийски избиратели, като по списък те са били 42. Кандидатите за делегати на Патриаршеския църковен събор от Сливенска епархия са били 23-ма – 15 клирици и 8 миляни, съобщи Вълкан Янев.

„Фактът, че се проведоха три поредни гласувания, за да се изберат кандидатите говори, че в Сливенска епархия не е имало никакъв натиск от страна на ръководството на Епархията. Изборите минаха при спазване на Устава на Българската православна църква“ – заяви Янев.

На Партиаршеския църковен събор ще участват по петима представители на всяка епархия – трима клирици и двама миряни, а от Софийската епархия десет представители – шестима клирици и четирима миряни, тъй като в лицето на патриарха софийските избиратели гласуват и за софийски митрополит.

Останалите участници в Патриаршеския избирателен църковен събор са 14-те митрополити, 19-те епископи, по един представител от Рилския, Бачковския и Троянския манастир, по един монах и една монахиня от всяка епархия, и по един представител на Софийската и Пловдивската духовни семинарии.

Според информацията, публикувана на страницата на Светия синод, на 24-ти февруари ще бъдат обявени имената на тримата кандидати за патриаршеския престол, които са избрани от Светия синод. Кандидатът, получил най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява за канонично и законно избран Български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове./dariknews.bg


Статията е публикувана на 14 януари 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА