Снимки: Активна квалификационна дейност в НТС-Елхово

Публикувано преди 11 години  |  Общество, Снимки

ntsОсновно направление в дейността на Научно-техническите съюзи – Елхово през изминалата година бе обучителна дейност по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Тя се провеждаше чрез обучения с ваучери за безработни и заети в частния сектор.

При обучението на безработни в двете общини – Елхово и Болярово бяха организирани общо седем курса със 162 участници по строителни специалности и озеленители. По време на обучението се осигуряваха стипендии чрез програмата. След завършване хората  бяха назначени за девет месеца или година на работа по професиите. Заплащането е по линия на европейски проекти с доплащане от общините.

Голям интерес през миналата година предизвикаха обученията по схема „Подкрепа за предприемчивите българи”. Близо 90 лица завършиха обучение по малък бизнес и бизнес услуги с възможности за самостоятелна фирмена дейност. По време на обучението се изплащаха стипендии.

Обученията на заети бяха по атрактивната схема „Аз мога повече”. През 2012 г. повече от 150 човека се възползваха да получат знания и умения по професиите топлотехника, фризьори, офис дейности, готвачи и ключови компетентности по английски език и компютърно обучение за което получиха сертификат по европейските програми и държавен документ за правоспособност.

През изминалата година по схема „Първа работа” 10 лица завършиха компютърно обучение и бяха назначени за шест месеца на работа във фирми в града.

В края на годината започнаха обученията от новата кампания по схема „Аз мога повече”. Формираха се общо седем групи с 90 участника за обучение по английски език, фризьори, офис дейности, готвачи и три групи по компютърни обучения.

През годината  НТС продължи работата за подобряване на учебните програми и лекторския състав. Активизира се организацията за набиране на курсисти и подобряване на учебния процес. Всичко това допринесе за утвърждаване на определената тематика от предходните години и разширяване на обхвата на обучението, което още по-пълно отговаря на търсенето на пазара на труда за определени професии.

За изминалата година НТС отчита устойчив брой курсове и участници в тях. И през 2012 г. безработни и заети използват безплатното обучение чрез ваучери.

И през 2013 г. квалификационната дейност ще се развива основно чрез различните схеми на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Придобитият опит от обученията чрез ваучери през миналите  години ще  допринесе значително да се подобри качеството на учебния процес за придобиване на още по-добри знания и умения от обучаемите.[nggallery id=“778″]


Статията е публикувана на 14 януари 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА