Снимки: Бабинден по традиция бе отбелязан в АГ-отделението в Елхово

Публикувано преди 11 години  |  Общество, Снимки

akБабинден, денят на родилната помощ и празник на акушерите и гинеколозите, беше отбелязан по традиция тържествено в родилното отделение на MБАЛ „Св. Иван Рилски” Елхово. Гости на празника бяха зам. кметът на община Елхово г-жа Живка Кафеджиева, д-р Парапанова – Директор на MБАЛ „Св. Иван Рилски” Елхово, както колеги и приятели на АГ отделението в нашия град.

От 1 януари до днес в АГ отделението на болничното заведение са проплакали за първи път шест деца, от които три момчета и три момичета. Към този момент в отделението има две родилки с две момчета. За цялата 2012 година 105 деца са родени тук в АГ отделението на болницата в град Елхово, а за 2011 година децата родени тук са били 147. Общо 12 души работят в отделението по акушерство и гинекология към MБАЛ „Св. Иван Рилски” Елхово.

Традиционното „поливане” от акушерите към докторите също не бе пропуснато. Акушер Стойка Жейнова заедно с д-р Вълканова изпълниха този ритуал, като разбира се не бе пропусната и традиционната благословия: „Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“

Старшата акушерка на родилното отделение г-жа Караникова откри официално празника, с пожелание за повече бебета през настоящата година. Тя отправи благодарности към всички присъстващи за това, че са уважили техния празник, след което прочете поздравителният адрес от кмета на община Елхово г-н Петър Киров.

„Уважаеми акушери и гинеколози,
Имам удоволствието да Ви поздравя с професионалният Ви празник Деня на родилната помощ – Бабинден!
Използвам възможността да изразя своята благодарност и да Ви приветствам за силния характер, съчетан с огромни умения и заслуги, спомагащи за раждането на нов живот. Вашата мисия е да дарявате живот и да ни правите щастливи с най-голямото и най-красиво събитие в живота ни – раждането на нашите деца.
Приемете сърдечните ми пожелания към Вас и Вашите семейства за здраве, лични и професионални успехи!
Честит празник!

Петър Киров – кмет на Община Елхово“

Д-р Вълканова също не пропусна възможността да оправи своите благодарности към екипа на отделението по акушерство и гинекология, за техният висок професионализъм и отговорност и за изграденото доверие между тях.

21 януари се празнува като ден на родилната помощ  по-известен като Бабинден. В деня на празника се отдава почит на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

Чества се официално от 1951 г. на Бабинден, но тогава дата е 8 януари. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г., датата се измества с 13 дни напред (но Българската православна църква приема тази промяна едва през 1968 г.) и така се стига до отбелязването на Бабинден на две различни дати добили гражданственост според двата календара – на 8 януари (след Ивановден по църковния календар) и на 21 януари, който от 1951 г. се празнува по гражданския календар и като Ден на родилната помощ.[nggallery id=“787″]


Статията е публикувана на 21 януари 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА