Нови 25 нелегални имигранти заловени от Гранична полиция. Други 41 с присъди от Районен съд

Публикувано преди 11 години  |  Криминално

cold_pol1Гранични полицаи от РДГП – Елхово задържаха 25 нелегални имигранти, съобщиха от „Гранична полиция“. Служители от Гранично полицейско управление (ГПУ)-Елхово получили сигнал от местен жител, който забелязал голяма група непознати в района на село Лесово.

Граничен автопатрул установил и задържал първо 11 души – 9 мъже и 2 жени. Малко след това отново в покрайнините на с. Лесово са задържани още петима – 4 мъже и една жена. По-късно в с. Малко Кирилово са заловени още двама мъже от същата група. 16 от всичките са африканци, без документи за самоличност, има по един гражданин на Афганистан и Еритрея. Повечето от африканците заявили, че са от Мали, но според разследващите те използват ситуацията в тази страна, за да поискат бежански статут. Станало ясно, че целта на голяма част от групата е Франция.

Пред граничните полицаи някои разказали, че пристигнали в Турция с кораби. Една част от групата била сформирана в Истанбул и тръгнала към България с микробус. Преди турско-българската граница те се срещнали с другата част от групата, която имала водач. Той ги отвел до границата и ги изоставил. Нелегалните имигранти са задържани в ГПУ-Елхово.

Вчера граничните полицаи от ГПУ-Елхово са задържали още трима африканци без документи. Единият заявил, че е от Мали, двама – че са от Того. В ГПУ-Свиленград са задържани и четирима нелегални имигранти без документи, представящи се за палестинци.

sadМеждувременно 41 чужденци са получили присъди от елховския районен съд за последните 6 месеца. 28 от тях са граждани на Сирия. Всички присъди са постановени по член 279 от Наказателния кодекс за незаконно преминаване на държавната граница. В 90 на сто от случаите нарушителите получават по 6 месеца затвор условно с тригодишен изпитателен срок.

Идентични присъди са постановени и за петима турци, трима иракчани, двама афганистанци и по един гражданин на Иран, Тунис и Абхазия. Разноските, които заплащат нарушителите са между 400 и 500 лева, като 150 лева е глобата в полза на държавата, а останалите са за писмен превод на постановление за привличане на обвиняем и обвинителен акт.

По неофициална информация всеки месец само през елховския и боляровски район на турско – българската граница влизат над 100 нелегални емигранти, главно бегълци от Сирия. Според запознати за прекарването през браздата те дават между 500 и 1000 долара.


Статията е публикувана на 7 февруари 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА