Откриха Гранично полицейско управление в Болярово (+снимки)

Публикувано преди 2 месеца  |  Общество

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов откри днес Граничното полицейско управление в Болярово. На официалната церемония присъства и изпълнителният директор Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс, който по-рано днес посети и ГКПП „Капитан Андреево“.

По думите на министър Стоянов така ще има възможност за по-засилен контрол на 38-километровия участък от държавната граница край Болярово, за много по-бърза реакция от страна на граничните полицейски сили, за повече спокойствие на местните жители в пограничния район.

В момент, в който говорим за нелегална миграция, за засилване на контрола по границата, няма как да работим със закрити структури, ограничен щат и ресурс“, каза още вътрешният министър. Той посочи, че през 2022 г. от бившия вътрешен министър Бойко Рашков са закрити множество гранични и районни полицейски управления.

Под предлог, че се прави структурна реформа, въз основа на някакви анализи и на някакви математически формули и с един подпис“, коментира министър Калин Стоянов.

Повторното откриване на това гранично управление е много важно, не само за града, а за охраната на външната граница на Европа, каза пред журналисти директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Ханс Лейтенс. Той отново посочи, че охраната по българо-турската граница ще бъде усилена с тройно повече служители на Фронтекс още следващия месец.

Това, което видях по охраната на границата е много впечатляващо. Наистина виждам една голяма отдаденост от служителите на „Гранична полиция“. Виждам усилията, които полага българското правителство за охрана на границите и гарантиране на сигурността на целия Европейски съюз“, каза още Лейтенс.

Освен за овладяване на мигрантския натиск, това ще донесе и спокойствие на хората в общината, коментира пред журналисти кметът на крайграничната община Болярово Христо Христов. „Населението на община Болярово е свързано с „Гранична полиция“ от самото ѝ създаване през 60-те години на миналия век. Винаги сме били в добро партньорство, местните хора винаги са помагали на граничарите“, каза той.

По време на официалната част вътрешният министър връчи на кмета на Болярово почетен знак на МВР за успешното сътрудничество с местната власт. Кметът Христов изказа благодарности към министъра и му връчи документите на нов автомобил, закупен с общински средства за Районното управление на полицията в града.


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА