Добромир Дерменджиев ще представя България на Европейското първенство по сумо в Гърция

Публикувано преди 4 седмици  |  Спорт

Многократният републикански шампион по сумо Добромир Дерменджиев триумфира на държавното първенство по сумо, което се проведе на девети и десети март в Многофункционалната зала на НСА „Васил Левски“ в София. Сумистът с корени от Елхово Добромир Дерменджиев, който е и носител на европейска титла от 2022 година, ще представя България на Европейското първенство по сумо в Гърция през месец май тази година. Той спечели златен медал на държавния шампионат в категория до 92 килограма и си заслужи правото на участие. В републиканското първенство в София участие взеха общо 620 състезателя от 17 клуба.

Неговите родители са родом от елховско. По-голямата част от детството му преминава в Ямбол, но той често се връща в Елхово. Пред Elhovo.News той споделя, че Елхово му е като роден град.

Освен Европейската титла от 2022 година, Добромир Дерменджиев е бил 3 пъти сребърен медалист на Европейски първенства и сребърен медалист на международен турнир Гранд При. Добромир Дерменджиев е завършил спортното училище в град Ямбол първоначално с баскетбол, но по-късно се прехвърля в свободна борба при покойния Иван Караджов. На 15 години продължава образованието си в спортното училище на ЦСКА София – СУ „Ген. Владимир Стойчев“. Там се запознава с Даниел Иванов-Аоияма, който го насочва да продължи образованието си в Национална Спортна Академия със специалност треньор по Сумо. От 2006 година до сега се занимава с древният японски спорт.


Статията е публикувана на 20 март 2024

Следете ни в Google News Showcase
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА