С разнообразни дейности в ДГ „Надежда“ отбелязаха Световния ден на водата – 22 март (+снимки)

22 март 2024 13:53  |  Образование

С разнообразни дейности в ДГ „Надежда“ отбелязаха Световния ден на водата – 22 март. Всяка група от най-малките до най-големите бяха проведени различни занимания, с които децата обогатиха знанията си за водата, ползите от нея и начини за нейното опазване, пестене и използване. Водата е извор на живот, тя е нашето богатство и ценност, за която трябва да се грижим и опазваме.

Децата от група „Червена шапчица“ участваха в беседа-разговор на тема „Водата – извор на живот“, след което изслушаха „Приказка за водата“. Вълшебният свят на приказката им показа, че всички живи същества на нашата планета се нуждаят от вода и че водата е не само жизнена необходимост – тя е самият живот. Децата разбраха, че всяка капка е от значение и се запознаха с начини да пестим вода. Разбраха още, че някои дейности замърсяват водите в природата и това води до много последици, затова направиха експеримент „Пречистване на вода“, където през обикновена кухненска хартия мръсната вода се пречисти. А с експеримента „Как се образуват валежите“ по интересен начин децата разбраха какво представлява изпарението и кондензацията и как можем да „създадем“ валеж в занималнята.

В група „Слънчо“ представиха спектакъл „Пролет здравей“ и изработиха проект „Кръговрат на водата“. Децата с изгледаха презентация на тема „Водата в природата“ и наблюдаваха в двора на детската градина къде откриваме вода.

Децата от група „Маргаритка“ участваха в беседа разговор на тема „Водата е важна“ и се запознаха с ползите от водата. Разбраха защо водата е полезна за здравето, защо казваме, че водата е живот. Формираха се знания за значението на водата в живота на хората, за възпитаване в грижливо отношение към водата като безценен природен дар. Проведоха експеримент „Как се пречиства водата“, поляха цветята в групата, посадиха семена, които грижливо поляха и поставиха на топло и слънчево място.

В група „Славейче“ децата с интерес изгледаха презентация „Пътуването на Капчица“. От приключенията на малката Капчица децата научиха повече за кръговрата на водата. В разговор беседа обсъдиха необходимостта от вода за всички живи организми и разбраха, че без вода не можем да живеем. Също дадоха своите предположения как можем ние хората да се погрижим за водата, да я пестим, да не разхищаваме излишно, да я пазим чиста и да я съхраним, за да продължи живота на планетата. Научиха още интересни факти за водата и решиха „воден“ ребус, в който с помощ за четенето от госпожата отбелязваха с „вярно и невярно“ различни факти и твърдения за водата. Записаха за какво ни служи водата и сглобиха книжка „Водата без която не можем“. Оцветиха постери за кръговрата на водата.

Най-малките, децата от група „Звънче“, също се включиха в дейности, свързани с днешния 22 март. С интерес те слушаха „Приказка за водата“ и разбраха, че без вода не можем както ние, така не могат животните, цветята и тревичките.

Децата от група „Щурче“ обогатиха своите знания за водата, за това какво означава тя за живота на Земята и че трябва много да я пазим, защото тя е най-скъпоценният дар за природата. С много интерес, старание, сръчност и работа в екип децата създадоха два макета, с които показаха какъв е живота с вода и какъв би бил животът ни без нея и дали изобщо е възможен живот без вода.



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО