Ученици от ПГ”Стефан Караджа” посетиха метеорологичната станция в Елхово

24 март 2024 07:30  |  Образование

По случай 22 март – Световен ден на водата и 23 март – Световен ден на метеорологията ученици от ПГ”Стефан Караджа”- гр.Елхово и техните учители г-жа Мария Стоянова и г-н Станимир Сотиров посетиха единствената в област Ямбол синоптична станция намираща се в нашия град.

Тя е създадена в далечната 1954г., клон на Националния институт по метеорология и хидрология и от тогава до днес ежедневно работещите в нея наблюдават и записват атмосферните условия в района и изпращат информацията към НИМХ.

Учениците получиха любопитна за тях информация относно измерването на температурата с различни видове термометри – сухи и мокри, измерването на атмоферното налягане с барометър, на почвената температура със специални почвени термометри. Видяха хелиограф – уред за измерване продължителността на слънчевото греене, ветромер и дъждомер.

На всички беше изключително интересно да се запознаят с дейността на работещите там.

В края на беседата учениците подариха на г-жа Йорданка Великова която изнесе лекцията, подарък изработен от ученици в специалност „Машини и съоръжения за заваряване”, а именно емблемата/символите на метеорологията.

Честит празник на всички метеоролози!



Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО