ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Ученици от ПГ “Свети Климент Охридски“ отбелязаха Световната седмица на парите (+снимки)

Публикувано преди 1 месец  |  Образование

Учениците от профил „Предприемачески“ на Профилирана гимназия “Свети Климент Охридски“ гр. Елхово и техният преподавател Миглена Арабаджиева  участваха в предизвикателството „Световна седмица на парите“ 2024 (18 – 24 март)!

Световната седмица на парите (GMW) е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността за това колко важна е финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Инициативата е насочена към надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения, в резултат на които да постигат финансово благосъстояние и финансова устойчивост.  По тази инициатива, координатор за България е Джуниър Ачийвмънт България, с институционалната подкрепа и партньорство на Министерството на финансите и на Министерството на образованието и науката.

Събитието  се проведе в периода 18-24 март 2024 г., като темата е „Защитете парите си, осигурете бъдещето си!“. 

На 18 март  младите предприемачи от 9 Б клас  и 10 Б клас, заедно с класните си ръководители г-жа Миглена Арабаджиева и г-жа Маринка Стоева посетиха офиса на Банка ОББ – клон Елхово. Екипът   посрещна учениците и ги запозна  с работата на банката, ролята и функциите на парите.  Показаха им различни валути – левове, долари ,евро, паунд и др. Демонстрираха им работата на банкнотоброячна  машина – автоматично разпознаване на валута, функциите за сборуване и броене по предварително зададени партиди. Разпознаване на защитните елементи на банкнотите – хартия, релеф, воден знак, холограмна лента, мастило с променлив цвят и др.

Учениците разгледаха с голям интерес различни възпоменателни монети и банкноти.

По време на посещението си младежите  получиха полезни съвети как могат да развият отговорно отношение към личните си финанси и какви са ползите от спестяването и инвестирането в банкови продукти.  Провокира се тяхната креативност ,     обогати се финансовата им култура.

Ученици от 11 Б клас подготвиха и представиха на учениците от 8 Б (споделено обучение) презентация на тема „Българската банкнота през годините“ . Младите бъдещи предприемачи с интерес преминаха по пътя на  историята на българския лев през годините– от първата банкнота от 1885 г, с номер 000001 до наши дни.

Световната седмица на парите  цели насърчаване стремежа за повишаване на финансовата грамотност на младите хора.


Статията е публикувана на 25 март 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА