Вокална група „Елховски славеи“ към ЦПЛР-ОДК-Елхово с диплом и статуетка от конкурса „С песните на Златка Ставрева“ (+снимки)

Публикувано преди 2 седмици  |  Образование

На 13-14 април под патронажа на г-н Димитър Николов, кмет на град Бургас се проведе Втори Национален фолклорен конкурс „С песните на Златка Ставрева“. Домакин на събитието бе Дома на НХМ. На голямата сцена се изявиха над 1000 индивидуални изпълнители и фолклорни колективи от цяла България, които имаха възможност да изпълнят песни от репертоара на странджанската народна певица Златка Ставрева.

Основната цел на  конкурса бе да предостави поле за изява на изпълнители, в резултат на което да открие нови дарования, като им помогне да намерят място в публичното пространство и стимулира интереса на все повече млади хора към фолклорното богатство на Странджа и България-това заяви зам. – кмет по култура в община Бургас.

И тази година конкурсът се провежда с подкрепата на Община Бургас и Български национален младежки фолклорен съюз.

В журито, което оценяваше участниците бяха специалисти, доказани в своята област и познавачи на автентичния странджански фолклор – доц. Данка Цветкова, д-р Николай Гурбанов, Костадин Михайлов-народен певец, Янка Рупкина, Манол Михайлов и Ирина Ставрева.

По покана на организаторите и лично на г-жа Златка Ставрева, на този голям певчески форум участие взе и вокална група „Елховски славеи“ към ЦПЛР-Общински детски комплекс, Елхово. Музикалният педагог Вълка Ангелова и децата, предимно от ОУ „Св.П.Хилендарски“ – гр. Елхово, дълго време разучаваха песни от репертоара на г-жа Ставрева, което бе едно от изискванията на конкурса. Инструменталите на нейните песни бяха предоставени лично от нея и с разрешение да се пеят песните й и на други фестивали и певчески форуми, за което сърдечно й благодарим.

В конкурсната програма участие взеха и Даяна Андонова-соло и дуетът Мария и Цветелина Дженкови.

След оспорвана надпревара с редица други изпълнители от тяхната възрастова група, на децата и техният ръководител  бе връчена СТАТУЕТКА И ДИПЛОМ „СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА КМЕТА НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ЗА ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ ВЪВ ВТОРИЯ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС „С ПЕСНИТЕ НА ЗЛАТКА СТАВРЕВА“ -13-14 април 2024 г.“

ЦПЛР-Общински детски комплекс благодари на децата и техния ръководител, както и към Община Елхово, която осигури транспорта до град Бургас.

Пожелаваме още много участия и награди!

 


Статията е публикувана на 15 април 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА