Проектно-базирано занятие по повод годишнина от рождението на поетесата Петя Дубарова в ПГ „Св. Климент Охридски“ – гр. Елхово

Публикувано преди 2 седмици  |  Образование

В навечерието на рождението на голямата поетеса Петя Дубарова, 24 април, възпитаниците на ПГ ‚Св. Климент Охридски“ – Елхово от XI а клас почетоха паметта ѝ с иновативно учебно занятие по литература.

Събитието, на тема: „Спомен за Петя Дубарова“, се проведе на 22.04.2024 г. в кабинета по български език и литература и е посветено на  62-годишнината от рождението на Петя Дубарова.

В сътрудничество с Виолета Илчева – ст. учител по български език и литература и консултант на екипите, учениците реализираха различни проекти, свързани с предварително зададените работни задачи. Целите са част от стратегията за стимулиране изграждането на умения у учениците за решаване на ситуационни проблеми, развиване на творческото и критичното им мислене, както и на техните организационни и комуникативни компетентности чрез взаимно партньорство.

Екипната работа на бъдещите абитуриенти, които догодина по учебна програма по-целенасочено ще се запознаят с поезията на Петя Дубарова в часовете по литература, предостави отново възможности за активно придобиване на знания, обвързване на учебното съдържание с българската кинематография, както и учене чрез партньорство „ ученици – ученици – учител“.

Единайсетокласниците предварително бяха обособени в няколко екипа – всеки с определен говорител и с разработване на различни проекти.  В началото на урока целият клас, заедно с преподавателя си, осъществиха ролева игра – етюд, реализиран по епизод от филма „Трампа“, в който седемнайсетгодишната Петя Дубарова реално играе себе си през  далечната 1978 година.

От екип №2 беше презентиран мултимедиен проект – „Болният лебед“ – според едноименния разказ на Дубарова, гарниран с избрана от съответния екип музика и стихове на поетесата.

Други ученици припомниха на класа  филма „Петя на моята Петя“, изгледан в края на миналата учебна година чрез един от трейлърите на кинолентата , след което отговаряха на въпроси, зададени под формата на домашна работа, свързани с излагане нивото на критическото им мислене по отношение на филмовата продукция.

Бяха рецитирани избрани стихотворения на бургаската поетеса под акомпанимента на китара на ученик от XI a. На финала на занятието шести екип предложи на съучениците си интерактивна игра за Петя Дубарова.

Изявата уважиха  класният ръководител  на паралелката – Галина Кънева, преподаватели и ученици от други класове.

Несъмнено такива проекти като „Спомен за Петя Дубарова“ насърчават младите хора в много аспекти, както и да ценят българската поезия и кинематография,  да следват  креативните си нагласи с учителя по литература , спомагащи взаимното доверие в учебния процес и в извънкласната дейност.


Статията е публикувана на 23 април 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА