ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Лазаровден и Великден в ДГ „Надежда” (+снимки)

Публикувано преди 2 седмици  |  Образование

Заредени с пролетно настроение и пъстра палитра от детски усмивки, талант и красота, всички деца от  ДГ „Надежда“, отбелязаха едни от  от най-светлите пролетни празници: Лазаровден и Великден. Заредиха се вълнуващи дни, които децата ще помнят винаги. Дълго време разучаваха лазарски песни, учеха се да танцуват буенек, научиха  нови моменти от обичаите.

Момичетата от групите „Слънчо” и „Червена шапчица“ с учителки Мария Тонева, Вася Георгиева, Жулиета Георгиева, Мария Атанасова и помощник-възпитателки  Ана Иванова и Николина  Димова,  нагиздени с нови премени, с ярки венчета на главите, танцуваха пред църквата в града ни. Извиха се красиви буенеци, зазвучаха лазарски песни и пожелания за здраве на стопаните, за плодородие и радост в домовете.

Група „Щурче“ отвори празнична  работилница, в която децата  показаха  сръчност, старание и творчество. Дейностите  започнаха  с апликиране на пъстри и красиви лазарски носии, с  изработване на венчета  и цветя от хартия. Работилничката продължи с изработване на красиви кошнички, в които децата ще сложат първото си  боядисано яйце, украсиха и оцветиха яйчица, направени от гипс,  подарени от  Теди – дете от групичката. Инициатива завърши с весели песни, посветени на Великден, с които децата  поздравиха  и зарадваха своите родители.

В предпразничните дни преди Великден децата от гр. „Маргаритка“ научиха великденски песнички, стихотворения, хорца, които ще отправят като поздрав към  своите родители за празника. Изработиха яйца от картон и с интересни техники и материали  ги украсиха и нашариха с бои. В групата гостува родител-доброволец, бабата на Теодорка, с която децата правиха празнични курабийки. Удоволствието беше голямо, защото всички имаха възможност да наблюдават и да участват в бъркането на продуктите, замесването на тестото, разточването и оформянето на курабийките с различни формички, които всеки си избра. Разбира се, най-приятната част беше хапването на изпечените курабийки, които се оказаха много вкусни и децата с готовност изявиха желание да помагат и на мама, заедно да приготвят такива вкусотии и в къщи по празниците. Баба Татяна беше подготвила много приятни изненади за децата – опекла беше вкусни козунаци и кексове с формата на зайче и агънце, донесе и сокчета  за всеки. Децата от своя страна топло и благодариха, изпяха и великденски песнички, подариха и картички, които изработиха сами. Всички бяха развълнувани и оживени, отправиха си пожелания за хубави и светли  празници и за много великденски яйца-бораци.

Децата от група „Славейче” също бяха много сръчни – момиченцата си направиха венчета на лазарки от цветна хартия, а момчетата  сглобиха от хартия лазарка и оцветиха в български мотиви нейната носия. В навечерието на  Великденските  празници  децата  изработиха красиви яйчица за украса на дома. С цветни хартии, пайети, мъниста, топчета, прежда и лепило яйчицата грейнаха в пъстра премяна в ръцете на децата.

Най-малките, децата от гр. „Звънче“, виха пъстри  лазарски венчета, оцветиха гипсови великденски яйчица, всички заедно положиха много труд, за да украсят и голямото великденско яйце. С песни, стихчета и танци пожелаха весели и светли празнични дни.

Децата от група „Слънчеви зайчета“, ф-л Бояново, изработиха кошнички за яйца, апликирани със зайчета и цветя, в които да подредят боядисаните си яйца.

По случай празниците Лазаровден и Цветница, децата от ф-л с. Маломирово, рецитираха стихчета, пяха песни и пресъздадоха в танц обичая Лазаруване. Седмица преди  Великден децата си направиха  курабийки и оцветиха великденски яйца с различни материали и техники. Насладиха се на вкусните курабийки и шарените яйца, с които ще украсят своите домове.

С великденско настроение децата от група „Червена шапчица“ изработиха кошнички за яйца и вкусни сладки. Посрещнаха майките на Веско и Дари, които им показаха как да си омесят тестото и да направят красиви формички на великденските курабийки.

Най-големите деца от  група „Слънчо“, изработиха  великденска кошничка от хартия. Разказваха как ще нашарят  яйчицата,  пяха песнички и научиха стихотворението „Великденска шега“ от Ангелина  Жекова.

Екипът на ДГ „Надежда” пожелава много здраве и радост в очакване на Христовото Възкресение!

Светли Великденски празници!

ДГ „Надежда”


Статията е публикувана на 2 май 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА