Препоръки за спокойни празнични дни от Областна дирекция на МВР – Ямбол

Публикувано преди 11 години  |  Криминално

polОбластна дирекция на МВР – Ямбол ще изпълни множество допълнителни мерки за опазването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на Великденските празници, Гергьовден и свързаните с тях почивни дни.
Мероприятията и инициативите за отбелязване на празниците, както и многобройните богослужения ще бъдат охранявани от служители на полицията. Ще се осъществява контрол, регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране движението и паркирането в подходите и районите на различните мероприятия и масово посещавани църковни храмове.

Полицейски служители ще извършват проверки по всеки получен сигнал, свързан с престъпление или правонарушение при провеждането на празничните прояви. Засилено ще е наблюдението над лица, склонни към извършване на престъпления или нарушение на обществения ред. Ще се осъществява контрол при пренасянето, законната употреба и съхранението на пиротехнически изделия, взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси.

В тези дни се очаква значително увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна. Придвид на това, с цел ограничаване предпоставките за пътни инциденти и улесняване пропускателната способност по пътищата е съзадена организация за активно присъствие, регулиране и контрол на движението от полицейски служители на натоварените и конфликтни участъци. Интензивността на движението ще бъде най-висока в следобедните часове на 30.04. 2013 г. , на 01.05.2013 г. /от 08.00 до 18.00 ч/, и на 06.05.2013 г. /от 10.30 до 23.00 ч/.

В през предстоящите празнични и почивни дни ще се проведе полицейска операция по безопасност на движението. При проверките ще се акцинтира за спазване на правилата за движение; за шофиране след употреба на алкохол; шофиране от неправоспособни водачи; за ползване на обезопасителни колани и системи от водачи и пътници; предпазни каски от водачите на двуколесни МПС; несключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”, управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети и мотопеди. Спрямо нарушителите ще се прилагат съответните законови административно-наказателни мерки.
Служителите от районните управления при ОД МВР – Ямбол и ОУ “ПБЗН” ще работят, съгласно графиците за полагане на допълнителни дежурства в празничните дни.

Гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност:

Пазете се от джебчии

Всички знаем, че джебчиите използват струпването на хора около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Джебчиите посягат главно на портмонета и телефони от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

• Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
• Попаднете ли в навалица – на открито или в храма, задължително притиснете чантата до себеси.
• В никакъв случай не слагайне портфейла и/ или телефона си в найлонова торбичка. Така губите директен контрол и е лесно да ви бъдат отнети или издърпани.
• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя – ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
• За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112, или направо в РУ “Полиция”. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.
Внимавайте за измамници!

През празничните дни измамниците са особено активни, разчитайки на приповдигнатото настроение и намалената бдителност у хората. За извършването на престъпните си намерения те използват различни начини – по телефона, директно на улицата или в домовете на гражданите. Боравят с богат репертоар от техники за заблуди и се представят за различни хора – близки роднини, лекари, полицаи, социални служители, служители в агенции, банки и други, но във всички случаи целта им е една – да вземат колкото се може повече пари от своите жертви.
В различните сценарии измамниците винаги искат ПАРИ – било то за спешна операция на близък, за внасяне на гаранция за близък участвал в катастрофа с пострадал, за закупуване и зареждане на ваучери за мобилни телефони, за увеличаване на доходите, предплата за уреждане на ремонт или саниране на жилище с европейски средства и други.

Някои измами са придружени и с кражби. Примерите са много: ”Мними врачки, които развалят магии”, “Мними служители, който уж ще съдействат за увеличение на доходите ви и ли за участие в европейски проекти“ и др. /.

За да се предпазите:
• Независимо от случая, незабавно се свържете се с вашите близки и проверете истинността на историята!
• По никакъв повод не давайте пари на непознати хора!
• Не предоставяйте личните си данни на никого!
• При възникване на каквото и да е съмнение, потърсете помощ, като се обърнете към местното Районно управление “Полиция” или сигнализирате на тел.112.

Внимавайте при продажба на животни
С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след това обират. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
• Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва
(особено в случай, че сделката се провали или отложи).
• Не оставяйте непознати лица сами в имота си по никакъв повод. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да ви отклонят вниманието и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
• Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения.
• Укрепете и осветете стопанските си постройки.

Ако ще отсъствате от дома
Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
• Преди да потеглите на път оставете на доверен съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.
• Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки – също са атрактивни за крадците. Не ги оставяйте на открито. Приберете ги в добре укрепени помещения.
Ако забележите лица със съмнително поведение във входа или по стълбите на жилищната сграда, незабавното сигнализирайте на полицията – на тел.112, или направо в РУ “Полиция”.

Ако ви предстои пътуване
Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено. Затова:
• Нека по празниците шофира най-опитния водач. Натовареният трафик в празничните дни не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
• Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в предобедните часове на първия почивен ден посока и в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания.
• Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани.
• Не предоставяйте превозното средство за управление на неправоспособния си син или дъщеря. Не ги пускайте да шофират сами, дори ако са правоспособни, но с малък стаж – имайте предвид, че те нямат достатъчно опит за да преценят правилно рисковете по пътя и често проявяват склонност към самонадеяност зад волана.
• В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
• Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети – задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи Вашето настроение, знайте, че на тел.112 и в районните управления “Полиция” и ПБЗН денонощно дежурят хора, готови да Ви помогнат.

29.04.2013 г. Регионален говорител:
гр.Ямбол /Татяна Павлова/


Статията е публикувана на 29 април 2013

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА